Totale rente aan banken voor TD’s nadert SRD 600 miljoen

Het totaal bedrag aan verschuldigde rente aan de banken voor termijn deposito’s (TD) is deze week gestegen tot SRD 595 miljoen. Met de TD-veiling van volgende week zal dit bedrag zo goed als zeker de grens van SRD 600 miljoen overschrijden.

Afgelopen woensdag heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bij de wekelijkse TD veilingen een bedrag van SRD 310 miljoen “opgehaald”. Aan 1-weekse TD’s is een bedrag van SRD 194,5 miljoen toegewezen en aan 3-maandse TD’s is het totaal toegewezen bedrag SRD 215 miljoen. De gemiddelde toegewezen rente van de 1-weekse TD’s is op 7,3% uitgekomen en die voor de 3-maandse TD’s op 17,6%.

Ernstige kritieken vanuit de samenleving en de Nationale Assemblee over de TD veilingen, met name dat het niet opengesteld is voor andere actoren dan de commerciële banken alleen, hebben tot nu niets veranderd aan de veilingen. Ook toezeggingen van de Centrale Bank van Suriname die de mogelijkheden zou bekijken om ook andere spelers dan de banken alleen toe te laten tot de TD veilingen, blijken tot nu toe “loze toezeggingen” te zijn. 

De TD veilingen zijn vorig jaar juni door de CBvS geïntroduceerd om overliquiditeiten in het bankensysteem af te romen, zodat de inflatie onder controle kan worden gebracht. De vraag naar vreemde valuta wil de CBvS beheersbaar houden en daarmee de wisselkoers. De koers wordt als de grootste boosdoener gezien van de inflatie. Critici voeren aan dat dit niet helemaal klopt. Volgens hun worden de TD veilingen gebruikt om de banken die in een zeer slechte solvabiliteitspositie verkeren op een goedkope manier geld te laten verdienen. Het bedrag van bijna SRD 600 miljoen die de banken tot nu toe hebben verdiend aan de TD’s lijkt voor zich te spreken.

De TD veilingen lijken vooralsnog dus een exclusieve aangelegenheid te blijven voor de algemene banken. Niets duidt erop, dat andere spelers zullen worden toegelaten.

SS  

error: Kopiëren mag niet!