S.V. Transvaal 100

Markante momenten uit de geschiedenis van een Surinaamse club

Auteur Bryan Spong overhandigde op 4 april een exemplaar van het recentelijk verschenen boekwerk S.V. Transvaal 100 jaar aan Carlo Jadnanansing.

De auteur deed dit als blijk van waardering aan laatstgenoemde voor diens nimmer aflatende liefde voor- en ondersteuning aan de Surinaamse literatuur en kunst- en cultuuruitingen.

Het boekwerk bevat markante momenten uit de geschiedenis van S.V. Transvaal en is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jarige jubileum van deze club op 15 januari 2021.

Het 107 pagina’s tellende boekwerk is op luxe wijze ingebonden met een harde kaft van goede kwaliteit en bevat tientallen foto’s en andere illustraties over de activiteiten van de S.V. Transvaal.

Met dit boekwerk wordt de gemeenschap geïnformeerd over de roemrijke geschiedenis van Transvaal. Het is bij velen niet bekend dat deze club tot driemaal toe beslag heeft weten te leggen op de CONCACAF titel. Ook zullen alleen de ouderen ervan op de hoogte zijn dat Transvaal op 28 januari 1971 de degens gekruist heeft met de Braziliaanse topclub Santos o.l.v. “voetbalkoning” Pelé, welke wedstrijd gewonnen werd door Santos met 4-1. Pelé scoorde middels een penalty die na 50 jaar het wereldnieuws haalde. Het was de duizendste wedstrijd van Pelé, die als erkenning hiervoor een bal cadeau kreeg met namen van alle spelers.

Ook zijn in het boek de namen van de bekendste bestuursleden van Transvaal vereeuwigd onder wie Emile Monkou, medeoprichter van Transvaal, die op 15 januari 1921 het levenslicht zag. Ook de namen van de bekendste spelers en trainers zijn voor de geschiedenis geboekstaafd. Als naam die onlosmakelijk met die van Transvaal verbonden is, moet zeker genoemd worden die van de legendarische Andre “Ampie” Kamperveen, die zowel bestuurslid als speler geweest is.

In 2015 kwam een einde aan de jarenlange financiële strubbelingen van de club toen besloten werd het voortbestaan van de S.V. Transvaal te garanderen door de overdracht aan Rudisa Holdingmaatschappij N.V., die daardoor “eigenaar” van Transvaal werd.

error: Kopiëren mag niet!