Twee derde bewoners Pan-Amerikaanse regio gevaccineerd tegen Covid-19

Meer dan twee derde van de bewoners in de Pan-Amerikaanse regio heeft nu twee doses Covid-19 vaccin ontvangen, terwijl sommige landen nog niet eens de helft van hun bevolking hebben bereikt, zei de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Carissa F. Etienne, tijdens haar wekelijkse persconferentie op woensdag. 

“Covid-19 vaccins werken en zijn zeer veilig. Ze beschermen de meeste mensen in onze regio tegen de ergste gevolgen van Covid-19 infectie.”

Dr. Etienne bedankte de inspanningen van gezondheidswerkers, wetenschappers, beleidsmakers en individuele personen en benadrukte dat 14 landen en gebieden in de regio al het doel van de WHO hebben bereikt om 70% van hun bevolking te vaccineren vóór de streefdatum van 30 juni 2022, en nog eens acht landen hebben een dekking van meer dan 60% bereikt.

Dr. Etienne benadrukte dat het Revolving Fund van PAHO vanaf deze maand meer dan 141 miljoen doses Covid-19 vaccins heeft geleverd in samenwerking met COVAX en met de steun van donoren.

Hoewel er nu overal in Amerika voldoende Covid-19 vaccins beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen, blijven sommige landen achterop hinken.

In het Caribisch gebied heeft minder dan 30% van de mensen in Haïti, Jamaica, Saint Vincent en de Grenadines, en St. Lucia hun eerste vaccin ontvangen, en in Latijns-Amerika moeten Guatemala, Guyana en Paraguay nog een dekkingsgraad van 50% bereiken.

PAHO werkt nu met de landen samen om technische bijstand te verlenen aan vaccinatiecampagnes, alsmede steun bij de planning en de communicatie om de kloof te helpen versmallen.

Maar ook individuen hebben een rol te spelen, aldus de directrice. “Vaccinatie is een familieaangelegenheid, en het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat onze dierbaren beschermd zijn. Als u of een familielid nog niet tegen Covid-19 is ingeënt, praat dan met uw zorgverlener over uw vragen en twijfels”, voegde zij eraan toe.

Dr. Etienne drong er ook bij landen op aan om hun Covid-19 vaccinatie inspanningen te integreren in routinematige immunisatiecampagnes. Dit zal zwangere vrouwen in staat stellen om hun Covid-vaccin te krijgen naast hun griepprik en tetanus-, difterie- en kinkhoestvaccins, en zal ook ouders in staat stellen om hun prik te krijgen terwijl hun kinderen worden beschermd tegen ziekten zoals mazelen en polio. 

In aanloop naar de Vaccinatieweek in Amerika, die 23 april begint, riep dr. Etienne landen ook op om hun inspanningen op te voeren om ten minste 70% van hun bevolking te bereiken met Covid-19 vaccins. 

Ouderen, mensen met reeds bestaande aandoeningen, gezondheidswerkers en zwangere vrouwen moeten de primaire focus van deze campagnes zijn, omdat zij het grootste risico lopen op ziekenhuisopname en overlijden als gevolg van Covid-19. 

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, is het aantal gemelde infecties in Noord- en Zuid-Amerika deze week met 2,3% gedaald en blijft het dalen, maar het aantal gevallen is in Noord-Amerika met 11,2% gestegen en heeft ook in het Caribisch gebied een piek bereikt. 

error: Kopiëren mag niet!