Studie: Inheemse gebieden blokkeren ontbossing in Brazilië

“Satellietbeelden laten er geen twijfel over bestaan dat inheemse volkeren de vernietiging van de Amazone vertragen”

Volgens een nieuwe studie hebben inheemse reservaten in Brazilië de afgelopen drie decennia een barrière tegen ontbossing gevormd, hoewel de vernietiging van het Amazone-regenwoud onlangs is versneld onder de extreemrechtse president Jair Bolsonaro.

Van de 69 miljoen hectare inheemse vegetatie die Brazilië in de afgelopen 30 jaar heeft verloren, bevond slechts 1,6 procent zich op inheemse gronden, aldus het rapport van MapBiomas, een gezamenlijk project van verschillende milieugroepen en universiteiten, zo meldt het internationale Al Jazeera.

Ongeveer 70 procent van het ontboste gebied was op particulier terrein, aldus de onderzoekers. 

“De satellietbeelden laten er geen twijfel over bestaan ​​dat inheemse volkeren de vernietiging van de Amazone vertragen”, zegt Tasso Azevedo, de coördinator van het project.

“Zonder inheemse reservaten zou het bos zeker veel dichter bij het ‘omslagpunt’ zijn waarop het stopt met het leveren van de ecologische diensten waar onze landbouw, industrieën en steden van afhankelijk zijn.”

Beschermen inheemse gronden beste manier om ontbossing te vertragen

De bevindingen zijn de nieuwste van talrijke onderzoeken die aantonen dat het beschermen van inheemse landen een van de beste manieren is om de vernietiging van inheemse bossen, die essentiële hulpbronnen zijn in de race om klimaatverandering te beteugelen, te vertragen.

Inheemse reservaten zijn goed voor 13,9 procent van het Braziliaanse grondgebied en beslaan 109,7 miljoen hectare inheemse vegetatie – bijna een vierde van het totaal van het land.

Maar, ze staan ​​onder toenemende druk onder Bolsonaro, die werd gekozen met de belofte om geen “een centimeter meer” aan inheemse reservaten te creëren.

De vernietiging van ’s werelds grootste regenwoud is enorm toegenomen sinds Bolsonaro aantrad in 2019 en de milieubescherming verzwakte, met het argument dat ze de economische ontwikkeling belemmeren die de armoede in het Amazonegebied zou kunnen verminderen.

Vertegenwoordigers van 100 inheemse stammen waren deze maand in de hoofdstad Brasilia om meer bescherming voor hun land te eisen en de voorgestelde wetten aan de kaak te stellen die de regering in staat zouden stellen het regenwoud verder te exploiteren.

Van januari tot maart is de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 64 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot 94.100 hectare, bleek eerder deze maand uit gegevens van het INPE, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais.

De vernietiging is voornamelijk veroorzaakt door landbouw en grondspeculatie in Brazilië, een agrarische grootmacht en ’s werelds grootste exporteur van rundvlees en soja. Het land herbergt ongeveer 60 procent van het Amazone-regenwoud.

error: Kopiëren mag niet!