Staatsolie Power Company noemt uitblijven natte droge tijd oorzaak ongekend hoge waterstanden in Brokopondo

Dezelfde Suralco-deskundigen nu bij ‘nieuwe’ beheerder

De Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) heeft via staatszender STVS kenbaar gemaakt, dat de natuur oorzaak is van extreem hoge waterstanden in het stuwmeer en de daarop volgende wateroverlast in de dorpen rondom het meer. 

Droge tijd weggebleven 

Eddy Frankel stelt, dat niet alleen de dam, maar ook de deskundigen zijn overgenomen door de SPCS. “Die deskundigen hebben aangegeven dat zij nog nooit zoveel water hebben gezien. Elk jaar komt de kleine droge tijd begin februari. Dan zakte het water. Maar, van het jaar is dat niet het geval. De natuur blijft water voor ons stoten. Wij van SPCS moeten ervoor zorgen dat het water niet boven de dam komt. Dan wordt het een ramp. Wat in de dorpen gebeurt is niet mooi. Maar tra fas no de. Staatsolie is in conclaaf met de districtscommissaris en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, NCCR”, aldus Frankel.

Spuien 

SPCS eerder aangegeven, dat tot en met augustus de spuipoorten van de Afobakadam open zullen blijven. Dit heeft te maken met de aanhoudende hoge waterstand in het stuwmeer. De spuipoorten van de Afobaka-waterkrachtcentrale staan vanaf 2 maart open en het vooruitzicht is dat het spuien wordt voortgezet tot en met augustus. Het lozen van water is noodzakelijk, omdat het niveau in het stuwmeer op het werk maximum van 264 voet (ongeveer 80,5 meter) zit.

Van januari tot en met maart, is er door de aanhoudende regens een groter volume water dan normaal in het meer gestroomd. Het spuien is nu gericht op het gelijk houden van de waterstroom en -uitstroom, om te voorkomen dat de waterstand het ontwerp maximum van het meer, 269 voet (ongeveer 82 meter), bereikt, meldt Staatsolie. 

Aandacht

BEP-Assembleelid Ronny Asabina  heeft samen met zijn collega’s Obed Kanape (ABOP), Ebu Jones (NDP) en Melvin Bouva (NDP) dinsdag in het parlement krachtig aandacht gevraagd voor de situatie in Brokopondo. De politicus kreeg ook ondersteuning van parlementsvoorzitter Marinus Bee. Bee gaf aan, dat er woensdag een parlementaire delegatie op bezoek aldaar zou gaan. De situatie is zeer ernstig. Zowel boven als onder het stuwmeer is sprake van wateroverlast. Onder andere Asabina en Bouva stonden erop, dat er uitleg komt vanuit de operator en de regering.

error: Kopiëren mag niet!