Royal Schiphol Group spreekt regering over ontwikkelen luchtvaartsector Suriname

Het helpen ontwikkelen van de Surinaamse luchtvaartsector en het bekijken van mogelijkheden voor een internationale luchthaven in Nickerie. Deze onderwerpen kwamen donderdag 21 april onder andere aan de orde geweest tijdens een onderhoud tussen vertegenwoordigers van de Royal Schiphol Group en een delegatie van de Surinaamse regering. Het ging een kennismakingsbezoek van de delegatie uit Nederland, in navolging van het in 2021 getekende Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Surinaamse en Nederlandse luchthaven.

Tijdens het gesprek op het Kabinet van de President werd gesproken over het upgraden van de Surinaamse luchthavens. De regeringsdelegatie bestond onder andere uit de ministers Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Ook aanwezig was Narpath Bissumbhar, president-commissaris van de NV Luchthavenbeheer.

Het ligt in de bedoeling een scan te maken van de Johan Adolf Pengelluchthaven en na te gaan wat het huidige bestand is aan faciliteiten en personeel. Verder zullen de mogelijkheden worden onderzocht voor een internationale luchthaven in Nickerie. Wat dit laatste betreft zal men zich in de beginfase richten op regionale vluchten met middelgrote vliegtuigen. De Royal Schiphol Group zal inkomen met kennisoverdracht en training alsook steun aan de NV Luchthavenbeheer.

“Het is de bedoeling dat onze internationale luchthaven zich verder zal positioneren volgens de planning van de regering om toerisme te faciliteren en de hub functie te vervullen voor de olie- en gasindustrie”, aldus minister Jubithana. Hij geeft aan dat er nu al sprake is van een zware belasting en een uitdaging bij het afhandelen van bagages wanneer twee vliegtuigen kort na elkaar landen. “Dit moet dus verbeterd worden als Suriname wil fungeren als hub in de regio en passagiers conform internationale standaarden wil faciliteren.”

error: Kopiëren mag niet!