President Santokhi: “HLSC moet resulteren in effectieve samenwerking tegen transnationale georganiseerde misdaad”

De High Level Security Conference (HLSC) moet resulteren in effectieve samenwerking tegen transnationale georganiseerde misdaad. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi op de eerste dag van de tweedaagse conferentie die donderdag 21 april van start is gegaan in Paramaribo.

Hij heeft in zijn openingstoespraak benadrukt, dat de Surinaamse regering van mening is dat betrokkenheid van relevante actoren op nationaal, regionaal en internationaal niveau over veiligheidskwesties, die belangrijk zijn voor iedereen in de regio, zou kunnen resulteren in een effectieve samenwerking om de transnationale georganiseerde misdaad te bestrijden.

De HLSC is een initiatief van Suriname. Een aantal landen en internationale organisaties discussieert op 21 en 22 april over transnationale georganiseerde misdaad. De conferentie is van cruciaal belang voor het formuleren van beleid om veiligheidsdreigingen proactief aan te pakken. De discussies vinden op zowel beleids- als op operationeel niveau plaats. 

President Santokhi is van mening, dat er op strategisch en operationeel niveau geanalyseerd moet worden wat er nog meer moet gebeuren om de strijd tegen de georganiseerde criminele organisaties effectief tegen te gaan. Hij accentueert dat Suriname het belang van een multidimensionale benadering van veiligheid onderstreept. “Veiligheid en ontwikkeling zijn veelzijdig en onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt hij. 

Landen en organisaties moeten volgens president Santokhi bereid zijn om de fundamentele factoren te bespreken die de veiligheid bedreigen. “…En nog belangrijker, we moeten bereid en toegewijd zijn om er iets aan te doen, pragmatisch op een creatieve en innovatieve manier”.

Het staatshoofd zei ook, dat stabiliteit, vrede en een duurzame toekomst nodig zijn om te kunnen overleven. “Om dit te bereiken, zullen we gezamenlijk uitdagingen moeten aanpakken, die voortkomen uit verschillende bedreigingen”, merkte president Santokhi op. Enkele van de bedreigingen zijn: klimaatverandering en de impact  hiervan op de voedselproductie, de Covid-19-pandemie en de impact ervan op onze economieën en ons leven; wereldwijde, regionale en nationale economische achteruitgang als gevolg van veranderende toeleveringsketens van goederen, diensten en kapitaal, evenals de hoge schuldenlast van veel landen, oorlogen en internationale conflicten.

Hieronder de integrale tekst van de openingstoespraak van president Santokhi:

error: Kopiëren mag niet!