Wayana jongere Dijon Koemapu houdt presentatie bij de VN in New York

De Wayana inheemse gemeenschap maakt met trots bekend, dat op 2 mei Dijon Koemapu, namens de stichting Mulokot Kawemhakan, een presentatie zal geven in New York, bij de Verenigde Naties (VN). Dit zal te volgen zijn via Zoom.

Hij zal ingaan op het gebruik van multimedia zoals de Wayana Radio Podcast, om de Wayana gemeenschap op de hoogte te houden van het laatste nieuws, ontwikkelingen op het gebied van grondenrechten en andere belangrijke zaken voor de Wayana inheemsen.

Woordvoerster van de Wayana inheemsen, Jupta Itoewaki, zegt dat Dijon onderdeel zal uitmaken van een panel van drie andere jonge inheemsen. Het evenement wordt gehouden tijdens het ‘UN permanent forum on Indigenous Issues’. Het is de tweede keer dat Mulokot Kawemhakan deelneemt aan dit forum. Het forum is voor inheemsen overal ter wereld om zaken die voor hen van belang zijn aan te kaarten en oplossingen te zoeken.

“De jongeren zullen vertellen hoe zij de media inzetten om hun de zaken voor hun achterban aan te kaarten”, laat Itoewaki weten. “Dijon zal vertellen over de podcast in de Wayana taal als onze mediatool en hoe wij dit gebruiken om onze gemeenschap bewust te maken.”

Ook zal worden stilgestaan bij de impact die het gebruik van multimedia heeft. Itoewaki laat ook weten, dat de gemeenschap trots is dat een van de Wayana jongeren uit heel veel andere jongeren in de wereld de gelegenheid heeft om te vertellen over het belangrijke werk dat Mulokot doet. “Ons doel is vooral om andere inheemsen, maar ook overheden en organisaties, te laten weten hoe wij onze eigen aangelegenheden oplossen”, zegt Itoewaki. Het thema zal zijn “Indigenous peoples, business, autonomy and the human rights principles of due diligence including free, prior and informed consent”, aldus Itoewaki.

RB

error: Kopiëren mag niet!