Dorpen in Brokopondo ondervinden ernstige wateroverlast door spuien

Verschillende dorpen en woongebieden gelegen beneden het stuwmeer langs de Surinamerivier in het district Brokopondo staan sedert enkele dagen onder water. Door het spuien van water uit het stuwmeer is de rivier ver buiten de oevers getreden. Gebieden in en rond de dorpen als Balinsoela, Tapoeripa (zie foto top), Nieuw Lombe en delen van het Brokopondo Centrum, staan onder water.

Het dorp Tapoeripa is compleet geïsoleerd. De weg die naar het dorp leidt staat op twee plekken compleet onder water. Hier heeft Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), de operator van de Afobaka Waterkrachtcentrale twee boten met buitenboordmotoren ingezet om de bewoners van en naar het dorp te transporteren. Ook het Bergendal toeristisch resort is sedert vorige week gesloten vanwege de wateroverlast.

Het lozen van water uit het stuwmeer is noodzakelijk omdat het niveau op het stuwmeer op het werkmaximum van 264 voet (ongeveer 80,5 meter) is. Vanaf januari is door aanhoudende regen een groter volume water dan normaal in het meer gestroomd. De SPCS heeft eerder laten weten, dat het spuien nu erop gericht is op het gelijk houden van de water in- en uitstroom. Zo wordt voorkomen dat de waterstand in het meer het ontwerpmaximum van 269 voet (ongeveer 82 meter) bereikt. Het spuien van water zal tot augustus worden voortgezet, zoals eerder door SPCS bekend werd gemaakt. Het vooruitzicht dat er verlichting komt in de wateroverlast situatie van de dorpen en woongebieden ziet er dus niet goed uit, tenzij het spuien enigszins getemporiseerd wordt. Dagblad Suriname verneemt dat ook woongebieden en dorpen rond het stuwmeer zelf last beginnen te ondervinden van het gestegen waterpeil.

Zowel bewoners in dorpen rond het meer als in de dorpen gelegen beneden de Afobaka Waterkrachtcentrale beginnen zich zorgen te maken over de aanhoudende wateroverlast. Zeker nu met de grote regentijd in aantocht. Niet alleen dorpen en woongebieden langs de Surinamerivier ondervinden last van het water dat uit het stuwmeer wordt geloosd, maar ook woonplekken en kostgronden die langs de binnenkreken liggen.

School Balingsoela onder water gelopen:

SS

Beelden te Nieuw Lombe:

error: Kopiëren mag niet!