1.900 kilo aan drugsvangsten in Caribisch gebied door Zr.Ms. Friesland

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland heeft in het Caribisch gebied drie nieuwe drugsvangsten gedaan, goed voor ongeveer 1.900 kilo. Sinds begin dit jaar onderschepte het marineschip daarmee inmiddels zeven keer contrabande. De totale vangst staat op 3.880 kilo en 21 aangehouden verdachten, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie donderdag 14 april.

Bij de eerste twee vangsten werd een verdachte go-fast (een kleine snelle boot) ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse kustwacht. Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte de 3e go-fast.

De Friesland kwam daarop telkens in actie en zette de snelle onderscheppingsboot FRISC (zie foto) in. Aan boord zat een gecombineerd team van de scheepsbemanning, US Coast Guard en het Nederlandse Fleet Marine Squadron. Zij wisten de go-fasts elke keer te achterhalen.

De verdachten wisten bij de eerste twee onderscheppingen hun waar – waarschijnlijk cocaïne –  nog overboord te gooien. Die kon vervolgens uit het water worden gevist. Bij de derde actie was dat niet nodig. De smokkelaars werden met hun waar en al aangehouden. 

Alle verdachten zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

De Friesland is sinds januari 2022 het stationsschip in het Caribisch gebied. Het uitvoeren van counter drugsoperaties is een van de taken. Dat geldt ook voor het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. 

error: Kopiëren mag niet!