Rasta Fusion Development Library Centre

Surlina Karijoredjo (35 jaar), van huis uit Nederlands docent, verkoopt en verhuurt boeken tegen een redelijke prijs. Zij doet dit om het lezen onder Surinamers te stimuleren.

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Surlina, dat zij als Nederlands leerkracht heeft gemerkt wat voor verschil het uitmaakt als iemand veel leest, vandaar dat zij gemotiveerd is om boeken te verkopen en verhuren.

“Samen met mijn man ben ik in 2017 gestart met een tattooshop en het maken van handmade items. Intussen waren wij al boeken aan het verzamelen en opkopen. In november 2020, hebben wij eindelijk een bibliotheek kunnen openen. Wij opereren onder de naam Rasta Fusion Development Library Centre.

Rasta, omdat mijn man interesse heeft voor de Rasta gewoonten en hij gelooft in hun boodschap van vrede, en Fusion, omdat het een samensmelting is van verschillende diensten.”

“Het doel van de bibliotheek is, om het lezen onder zowel de jongeren als ouderen te stimuleren. Dat mensen zich blijven ontwikkelen, ook nadat ze niet meer op school zitten. Wij brengen tegen redelijke prijzen de boeken aan de man, wij doen dit om een ieder die van lezen houdt of aan zijn of haar leesgedrag wil werken te helpen. Wij verkopen elke zaterdag en zondag boeken tussen negen uur ’s morgens en zes uur ‘s middags. Wij verkopen verschillende soorten boeken, van jeugd- en kinderboeken, informatieve boeken over gezondheid, opvoeding, geschiedenis en aardrijkskunde, business en of management studie boeken en literatuur  enzovoorts. De prijzen variëren tussen SRD 5 – SRD 75. Betaalbaar voor een ieder dus.”

Kinderen tot en met 12 jaar betalen inschrijfgeld van SRD 25 en boekenhuur van SRD 5 per boek. Volwassenen betalen inschrijfgeld van SRD 50 en boekenhuur van SRD 20 per boek. Ze mogen twee boeken voor drie weken huren. Voor literatuur betaalt men een borg van SRD 100 per boek bij, en voor de business boeken een borg van SRD 200, dit bedrag hebben wij moeten hanteren, omdat ik vorig jaar heel veel boeken ben kwijtgeraakt, mensen hebben na uitleen nooit meer de boeken ingeleverd, zegt Sarlina.

“Aan de samenleving wil ik vragen, om mij te helpen om het lezen te stimuleren. Alleen ga ik dat niet kunnen doen. Lezen heeft heel veel voordelen, bijvoorbeeld je woordenschat wordt vergroot door te lezen, je leert je beter te uiten, je taalgebruik wordt beter, je vergroot je kennis over culturen, mensen en het leven en met een leuk boek kun je lekker wegdromen en je even ontspannen. Over elk probleem of onderwerp, is er een boek geschreven. De boeken zijn er om jou te helpen. “The book you don’t read, can’t help you”, zegt Karijoredjo.

IS

error: Kopiëren mag niet!