“Mijn warme maaltijd heb ik maar op een andere manier”

Enkele burgers geven tijdens een gesprek met het Dagblad Suriname aan, dat zij over zijn gestapt naar het gebruik van aardvruchten. Een warme maaltijd wordt normaal gezien als een bord warme rijst, groenten, vis of andere vleessoorten of een portie bami. Na de prijsverhogingen van haast alles goederen besloten sommigen over te stappen op wat anders.

“Ik heb nog steeds een warme maaltijd, maar lichter”, zegt Florence. “Ik plant zelf mijn aardvruchten en groenten. De enige dingen die ik moet kopen zijn de vleessoorten. Dat is iets dat ik niet vaak gebruik. Mijn aardvruchten gebruik ik dagelijks. Als ik zelf geen aardvruchten meer heb, koop ik die en gebruik ik het. Ik ben alleen en gebruik een hoop banaan, zoete pasta en cassave drie tot vier keer zelfs. Natuurlijk met meer dingen ernaast, waaronder groenten, ei, vlees of een soep.”

Florence geeft aan dat het veel lichter is en haar ook meer energie geeft. “Ik heb twee banen en heb natuurlijk ook meer energie nodig, na tweemaal per dag mijn aardvruchten gegeten te hebben ben ik goed. In de avond is het ook wat lichter met pap of twee sneetjes brood met groenten of een zelfgemaakt beleg.” Haar brood bakt zij ook zelf en ook sap maakt ze zelf. “Ik heb door deze hele situatie anders moeten leven. Ondanks dat ik twee salarissen heb, kom ik amper uit. Ik laat het mij toch niet stoppen om te genieten van het leven. Dus mijn warme maaltijd bereid ik maar op een andere manier.”

Ook andere burgers zeggen, dat zij over zijn gestapt op aardvruchten. “Je hebt wel dagen waarop aardvruchten duur zijn of je ze niet kan vinden, maar een oplossing komt eraan.”

Green geeft aan dat hij toch bij zijn vaste maaltijd blijft. “Mi ne go pina mi srefie. Ik heb wel van drie keer per dag besloten nu twee keer warm te eten, maar ik hou van mijn rijst. Die kleine dingen gaan me buik niet vullen. Mijn vrouw eet af en toe haar aardvruchten, maar voor mij zijn het gewoon mijn standaard dingen. Duur of niet, ik vind wel een manier om alles in huis te hebben. Zolang ik kan werken kan ik alles.”

TM

error: Kopiëren mag niet!