Suriname onthoudt zich van stemming voor VN-resolutie tegen Rusland

Verenigde Naties zet Rusland uit Mensenrechtenraad

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft besloten Rusland te schorsen als lid van de Mensenrechtenraad. De Verenigde Staten had daar op aangedrongen na meldingen van mensenrechtenschendingen in Oekraïne.

Van de 193 lidstaten stemden 93 voor tijdelijke uitsluiting, en dat bleek voldoende, bij 58 onthoudingen en 24 nee-stemmers. Suriname onthield zich van stemming, zo ook de buurlanden Brazilië en Guyana. Landen als Bahama’s en Jamaica, beiden lid van de Caricom, stemden wel voor de resolutie.

Eerder stemde Suriname wel voor de resolutie tegen de invasie van Oekraïne door Rusland. 

Moorden

Het Amerikaanse verzoek om schorsing kwam nadat Oekraïne Rusland had beschuldigd van de moord op honderden burgers in Boetsja, een voorstad van Kiev. Russische troepen worden steeds vaker in verband gebracht met mensenrechtenschendingen in Oekraïne. Onder meer de Mensenrechtenraad doet daar onderzoek naar. De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit vertegenwoordigers van 47 staten. De instelling houdt zich bezig met de bevordering en bescherming van mensenrechten over de hele wereld. De raad komt meerdere keren per jaar bijeen in het Zwitserse Genève. De vorige keer dat een lidstaat werd geschorst, was in 2011 en het ging toen om Libië.

error: Kopiëren mag niet!