Ready & Able “Train de Trainer”, training voor mensen die werken met mensen met een beperking

Initiatiefnemers Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) en de Ilonka Elmont Foundation hebben gemeend om mensen bij te scholen in hoe ze kinderen met een beperking kunnen leren basketbal te spelen. Er waren enkele gasten die speciaal uit Nederland waren overgekomen om hun steentje bij te dragen. Jonge Surinamers, docenten, sporttrainers, dienstverleners en anderen werden in de gelegenheid gesteld om deel nemen aan deze cursus om zo toch heel wat ervaring op te doen

Het recht op sporten

Op de eerste dag van de cursus werden rolstoelen aan de deelnemers gegeven om zich in te beelden hoe het is voor mensen met een beperking wanneer ze in hun rolstoel deze tak van sport zullen beleven. “Het is geen makkie”, zegt Roche Basjomi in gesprek met Dagblad Suriname. Hij is deelnemer geweest aan deze activiteit en zegt dat de kinderen het toch tot zich nemen. Voor hun is het een hele grote uitdaging, maar ze hebben er alle recht op. De kinderen zijn, aldus Roche, verder al gewend om zo deel te nemen aan het basketbal toernooi. “Je moet dankbaar zijn dat je gewoon op je eigen benen mee kan doen aan elk type sport dat je zou willen beoefenen, deze kinderen hebben die kans niet”, zegt hij met een tevreden blik.

De organisatie had ook fysiotherapeuten in dienst die de cursisten meer over de verschillende type beperkingen hebben verteld. Het waren hele informatieve sessies. De cursisten werd verder ook wat kneepjes aangeleerd om gevaar te kunnen voorkomen.

Sprekers uit Nederland

Er werden ook theoretische sessies gehouden die eigenlijk in hielden, dat verschillende sprekers hun ervaringen deelden met de cursisten. Nico Teunissen en Mark Aalders, met expertise op dit gebied in Nederland, kwamen ook naar Suriname om hun bijdrage te leveren, maar het bleef niet daarbij, want het ging uiteindelijk om het toernooi zelf. Dus ook de spelregels van het toernooi, die de kinderen met een beperking zouden moeten weten, werd de cursisten bijgebracht.

Borger Breeveld en Ilonka Elmont aanwezig

Het is de bedoeling dat de mensen met een beperking leren hoe ze basketbal effectief in een rolstoel kunnen spelen. “Het is leuk om aan te horen, dat het in de planning zit dat deze tak van sport ook een olympisch spel kan worden, speciaal voor deze groep mensen”, zegt Roche blij. De kinderen kregen een heleboel tactieken aangeleerd om zich toch vrij te kunnen voelen bij het beoefenen van deze tak van sport. “Noemenswaardig bij dit evenement was het feit, dat de bekende Surinamer Borger Breeveld, en mevrouw Ilonka zelf  ook aanwezig waren bij dit evenement”, zegt de jonge cursist. 

Het was voor hem meer dan gewoon een ervaring om iets bij te leren en een certificaat krijgen. Het feit dat er een fysiotherapeut bij was maakte alles naar zijn mening tot een unieke ervaring. Hij vindt het prachtig dat hij nu in staat is om deze kinderen met een beperking te ondersteunen in hun traject. Hij spreekt de hoop uit dat er meer in deze tak van sport wordt geïnvesteerd, om zo niet alleen hun, maar ook Suriname naar betere hoogtes te brengen qua sport.

GW

error: Kopiëren mag niet!