Doksenclub wil weer kip uit Nederland importeren

Gerard van den Bergh, de eigenaar van de Doksenclub, laat weten dat terwijl in de Verenigde Staten er heel veel besmettingen met het vogelgriepvirus waren, de importen vanuit Suriname toch doorgingen. “Onder druk van de media, vanwege het hoge aantal besmettingen, is dit stopgezet, terwijl in Nederland er geen vogelgriep meer is. Er is nog maar een boerderij die ondertussen is geruimd, en ik mag niet uit Nederland importeren.”

De ondernemer betreurt dit. “Wij zouden nu voldoende eieren binnen kunnen brengen. Ook onze concurrenten, waardoor er geen tekort is aan kip.” Voor Van den Bergh is het niet duidelijk waarom de 90 kilometer grens nog steeds van kracht is. Boerderijen binnen een straal van 90 kilometer kunnen geen kip of kipproducten leveren wanneer er ergens een geval van vogelgriep wordt ontdekt. “Dat is om ons te plagen, want het is niet wetenschappelijk onderbouwd.” De eigenaar van de Doksenclub zegt dit als een persoonlijke aanval te zien, maar merkt ook op dat internationaal niet 90 maar 10 kilometer wordt gehanteerd. “Bij 90 kilometer ben je out of business.”

Van den Bergh merkt verder op: “Hierdoor zitten we zonder kip.”

De ondernemer maakt duidelijk dat hij geen kip kan aanbieden en verwijst naar een brief die vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestuurd waarin staat dat er ook geen pluimvee gerelateerde producten het land in mogen komen. Dit geldt ook voor voer. “Hier hebben wij een jaar geleden ook al met het ministerie over gesproken en aangetoond met virologen, dat het virus niet in het voer kan zitten, omdat er geen gastheer is en toch blijft men daarin doorgaan.

Van den Bergh vat samen,dat import van pluimvee gerelateerde producten uit Europa en de VS niet mogelijk is momenteel en dat de importbeperkingen ook gelden voor concentraten en halffabricaten voor het maken van pluimveevoer. Over het alternatief uit Brazilië klinkt de eigenaar van de Doksenclub niet enthousiast. “Ik wens je veel succes, dat hebben wij ook al geprobeerd”, reageert hij.  

RB

error: Kopiëren mag niet!