Minister Ramdin praat Corps Diplomatique bij over komende activiteiten

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft dinsdag 5 april een onderhoud gehad met het Corps Diplomatique (ambassadeurs, consuls) op zijn ministerie. De vergadering had in het bijzonder tot doel het Corps te informeren over de zogenoemde high level bijeenkomsten die gehouden zullen houden, waaronder de “High Level Security Conference” op 21 en 22 april en het voorzitterschap van Suriname van de CARICOM per 1 juli.

Minister Ramdin zei, dat er veel verantwoordelijkheden zijn om de betrokkenheid bij de landen te intensiveren. “De agenda van de president is erop gericht om de Caribische gemeenschap te herenigen, niet alleen door samen te werken in de politieke arena, maar ook op het gebied van diplomatie, het zaken doen en het bevorderen van handel en investeringen in de regio”, aldus de minister.

Suriname heeft binnen de portefeuilles van de Caricom-gemeenschap, de verantwoordelijkheid voor gemeenschapsontwikkeling en culturele samenwerking; inclusief sport, gender, jeugd en cultuur. Bij de ‘intersessional meeting’ in het Midden-Amerikaanse Belize eerder dit jaar, werd besloten dat Suriname eveneens de verantwoordelijkheid heeft voor industriebeleid, dat als nieuwe thema is opgenomen in de groep. De bewindsman noemde enkele conferenties die hieraan gekoppeld zullen zijn waaronder de Youth Summit, de Conference of Creative Industries en de Meeting of Heads of Universities.

Hectische periode

Volgens de minister gaat het om een hectische periode tijdens het Caricom-voorzitterschap waarbij de president contact zal hebben met verschillende landen om regionale problemen aan te kaarten. Vele van deze meetings zullen virtueel plaatsvinden. De onderwerpen zullen grotendeels te maken hebben met de heropbouw van de economieën als gevolg van de Covid-19-pandemie en het omgaan met wereldwijde uitdagingen. Ook worden diverse buitenlandse gasten in dit kader verwacht. 

Voorts verschafte de minister informatie over de High Level Security Conference. De landen die hieraan gaan deelnemen zijn Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië en Colombia. Daarnaast zullen enkele andere landen, op basis van uitnodiging, ook aanwezig zijn voor de algemene vergadering. Er zullen vervolgens werkgroepen zijn op het gebied van onder andere drugshandel, illegale handel en handel in vuurwapens, witwassen van geld en corruptie. Ook zal er samenwerking zijn op het gebied van migratie, grensbeheer, maritieme beveiliging, cyberbeveiliging, -criminaliteit en -cyberdefensie.

error: Kopiëren mag niet!