Ligdagtarieven ziekenhuizen met 34% verhoogd

De ligdagtarieven van de ziekenhuizen worden met 34% verhoogd. De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en het Staatsziekenfonds (ZSF) c.q. de regering hebben woensdag hierover overeenstemming bereikt.

Vorige week vrijdag hadden de regering en het SZF tijdens een spoedoverleg met de NZR het voorstel voor de aanpassing van de ligdagtarieven gepresenteerd. De NZR zou het voorstel bestuderen. Woensdag heeft ze laten weten mee te kunnen gaan met het voorstel van een 34% aanpassing van de huidige tarieven. Begin augustus vorig jaar waren de tarieven reeds met 121% aangepast. Tot die datum golden tarieven die dateerden van 2014. Die waren flink achterhaald.

In augustus vorig jaar waren de tarieven van de overige medische diensten, zoals voor de lab, radiologie, bevallingskosten en medische ingrepen, met 40% verhoogd. Deze moeten nu ook weer aangepast worden, en afgesproken is dat de NZR en het SZF de komende periode hierover verder zullen overleggen.

Met de nu bereikte overeenstemming zal het ministerie van Financiën en Planning de achterstanden in uitbetaling van openstaande reçu’s verder inlopen. Deze dateren vanaf 2012 en behelzen een niet onaanzienlijk bedrag. Bij het AZP alleen gaat het om een bedrag van rond de SRD 40 miljoen. Tijdens het overleg met de NZR heeft de regering steeds erop gewezen te handelen binnen de mogelijkheden die ze heeft.

SS

error: Kopiëren mag niet!