Kiezersapathie verstoort verkiezingen in Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron kan aanspraak maken op belastingverlagingen, een verbeterde economie en aanzienlijke Europese invloed. Toch voorspellen peilingen dat 28% tot 32% van de stemgerechtigden niet de moeite zal nemen om te stemmen.

De laatste Politico Poll poll plaatst Macron aan de leiding met 27 procent, gevolgd door Marine Le Pen, de extreemrechtse leidster van de National Rally, met 22 procent. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon staat op 17 procent.

Politico voorspelt dat de kandidaten van de Socialistische Partij en de conservatieve Les Républicains minder dan 10 procent zullen halen in de eerste stemronde. Macron wordt geconfronteerd met zijn belangrijkste uitdagingen van extreemrechts, wiens kandidaten de peilingen domineren met kwesties inzake nationale identiteit, immigratie en islam.

In een land waar politiek een nationale sport was, zijn presidentsverkiezingen al lang niet meer te missen. Een Ipsos/Sopra Steria-enquête, uitgevoerd voor France Inter radio, berekent de intentie om zich in de eerste ronde te onthouden binnen 28 tot 32 procent.

Potentiële onthouding onder jongeren – onder de 35 jaar – kan oplopen tot 40 procent, vergeleken met slechts 15 procent onder 70-plussers.

Hoewel Macron de koploper is, zegt een ongekend aantal mensen dat ze niet zeker weten op wie ze zullen stemmen en of ze zullen stemmen.

error: Kopiëren mag niet!