“Aan het eind van de dag voel je je heel anders”

“Door actief te zijn op je eigen manier en ook te bewegen, vermijd je stoornissen in je leven waarvan stress de grootste is”, zegt een senioren burger tegenover Dagblad Suriname. “Je hoort het vaak genoeg, maar wordt uiteindelijk niet serieus genomen.”

De man geeft aan dat hij uiteindelijk ook zat te stressen door de algehele situatie. Het vaak alleen zijn en het niet samen zijn met zijn leeftijdgenoten. Nu probeert hij het anders te doen. “Bewegen probeer ik twee tot driemaal per week te doen. Ik kan het niet zwaar, maar probeer toch wat. Via de app hou ik me bezig met mijn vrienden en af en toe komen wij wel samen om thuis een spelavond te houden. We moeten voorzichtig zijn, dus houden rekening met alles. Alles is mogelijk zolang je de regels goed volgt en oplettend bent.”

Een vrouw stelt, dat zij vaak meedeed aan bingo’s of sportdagen met haar leeftijdsgenoten. Nu zij het niet meer kan voelt zij zich zo alleen. Haar kinderen blijven in Nederland en families die hier zijn hebben het vaak genoeg druk met hun eigen leven. “Ik stresste vaak, maar zat toen anders te denken. Het leven is kort, dus geniet ervan. Elk probleem heeft een oplossing. Ik besloot toen in de buurt te lopen, meer tuinwerk te doen of met de kinderen van de buurt te oefenen. Aan het eind van de dag voel je heel anders, je zelf verwennen is heel belangrijk”, benadrukt de vrouw. 

“Het is een stressende periode maar, ik probeer toch het beste van te maken.” Moenike, die werkt, stresst ook. Zij zegr, dat haar inkomsten nu niets voorstellen en ze vaak genoeg met de handen in het haar zit.

“Geld gaat altijd het probleem zijn, maar ik probeer met dat klein beetje nu toch iets minder te stressen. Ik heb kinderen en houd me na het werk bezig met ze. Over straat gaan en iets doen met vrienden of met mijn kinderen, een kleine trip maken, doe ik nu zolang het nog kan, Stress gaat er altijd zijn, maar ermee omgaan is uniek”, aldus Moenike. “Overweeg en denk goed na als je alleen bent of niet, je kan het altijd leuk maken.”

TM

error: Kopiëren mag niet!