PAHO: “Kloof in aantal Covid-gevaccineerden houdt regio in gevaar tijdens toekomstige golven”

Terwijl het aantal gevallen van Covid-19 in Europa en Oost-Azië als gevolg van Omicron BA.2 toeneemt, heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, er bij de landen op aangedrongen waakzaam te blijven en dringend de kloof in het aantal gevaccineerden aan te vullen.

Hoewel het aantal Covid-gevallen en -doden in een groot deel van de regio is gedaald, hebben landen elke week meer dan 620.000 nieuwe gevallen gemeld. En in delen van Noord-Amerika en het Caribisch gebied, waar Omicron de overheersende variant aan het worden is, beginnen de nieuwe infecties toe te nemen.

Nu Omicron BA.2 al in 8,7% van de uit Zuid-Amerika gerapporteerde sequenties is aangetroffen, “hebben we keer op keer gezien hoe de infectiedynamiek in Europa zich slechts een paar weken later hier weerspiegelt”, aldus de directrice woensdag 6 april in een persconferentie. 

“We kunnen het risico van verdere toenames van Covid-19 niet negeren. Maar we weten nu wat er nodig is om onze mensen te beschermen.” 

Echter, met 240 miljoen mensen in de Pan-Amerikaanse regio die nog geen enkele vaccinatie tegen Covid-19 hebben ontvangen, zal de kloof in het aantal gevaccineerden “onze regio in gevaar houden tijdens toekomstige golven”.

Hoewel meer dan 685 miljoen mensen in de regio hun Covid-vaccinatieschema’s hebben voltooid en 50 landen en gebieden al zijn begonnen met het toedienen van boosterdoses, moeten we nu “onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat onze kwetsbare bevolkingsgroepen zo spoedig mogelijk de doses krijgen die zij nodig hebben”, aldus Dr. Etienne.

De PAHO-directrice zei ook, dat de landen de testcapaciteit op peil moeten houden “zodat we niet blind aan deze volgende golf beginnen” en een volledig beeld hebben van Omicron BA.2 in de regio.

“Dit betekent dat testen overal gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen, om nieuwe uitbraken te voorkomen en onze gezondheidsstelsels voor te bereiden als het aantal gevallen toeneemt.”

Nu de landen op 7 april Wereldgezondheidsdag vieren met als thema “Onze planeet, onze Gezondheid”, wees de PAHO-directrice ook op de dringende noodzaak voor landen om samen te werken aan een gezondere, duurzamere toekomst.

Door de stijging van de temperatuur, de luchtverontreiniging en extreme weersomstandigheden “kan niet worden ontkend dat de klimaatverandering een aanzienlijke bedreiging vormt voor de gezondheid in onze regio”, aldus de directrice.

error: Kopiëren mag niet!