Hoe slim is een koe….

Vol verbazing kijken en lezen wij de vage en inhoudsloze berichten van dat onding, dat Communicatie Dienst Suriname (CDS) heet. Als wij iedere keer onze mening moeten geven, lijkt het er veel op dat wij bewust lastig willen doen. Dat willen wij echter niet. Wij willen dat ook ons denkvermogen op een bepaald niveau blijft, waar wij al zien door de hele samenleving heen, dat onze kwaliteit van leven in afgenomen, met alle gevolgen vandien voor de individuele burger en gezinnen.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien ging naar een conferentie van de Voedsel- en Landbouw Organisatie (FAO) in Ecuador om daar tot de ontdekking te komen dat zowel Trinidad & Tobago als Barbados graag rundvlees en vlees van kleine herkauwers uit Suriname wil betrekken.


Dagdromen verkopen met inhoudloze verhalen

Wat wij humoristisch vinden is, dat de minister dat diende te weten, daar de data informatie binnen Caricom bekend is van de landen. Wat wij missen is, dat wij onze lokale markt niet kunnen voorzien door dagdromen te verkopen met inhoudloze verhalen. Rundvlees is in eigen land niet meer te betalen. Wat de minister mist, is voor je denkt aan export en of dagdromen, voorzie eerst je eigen markt, totdat je dat niet kunt, blijf stil, zeg geen onnozele zaken.


Dwars liggen

Gelooft de minister werkelijk dat ze op Suriname zitten te wachten? Ook komt onze minister van LVV tot de ontdekking, dat beide landen, wat pluimvee aangaat, zelfvoorzienend zijn.

Hij zou ze juist moeten vragen hoe zij dat klaarspelen, waar wij een tekort hebben en zelfs dat moeten aanvullen met import. Ook kan hij kijken waarom hij geen oplossing kan brengen voor een nieuwe pluimvee onderneming in deze sector, dan als maar die dwars te liggen.


Gebakken lucht verkocht aan Barbados

The Buzz woord is weer Barbados. Een land dat tijdens de onlangs gehouden klimaatconferentie in Schotland het wereldnieuws heeft gehaald door de krachtige toespraak van premier Mia Mottley. Hoeveel keer hebben wij dit land geen gebakken lucht verkocht? Die gasten moeten denken, Oh God, daar zijn ze weer. Een Surinaamse  delegatie is weer op het eiland.

Vergeten zijn wij, dat wij cassave zouden exporteren, dan was het weer water, en dan ging nog een andere ex-minister in een Barbadiaanse supermarkt, maakte een foto, en ons kwam vertellen dat ze landbouwproducten nodig hebben.

Als de Barbadian op ons zou wachten, was het eiland van de honger uitgestorven.


Hoe komt het, dat mensen in het ambt zitten en denken dat wij een hersenbeschadiging hebben.

Wij hebben in het verleden gezien, dat wij met een uitspraak van “wij gaan de voedselschuur worden”, wij sindsdien alleen maar achteruit zijn gegaan en geen extra bladgroente hebben geplant. Ook het Food and Agriculture Institutie (FAI) exporteert, zo men zegt, 8 tot 10 containers wekelijks naar beide eilanden. De minister moet ook vertellen dat 8 to 10 voor het aantal areaal van Fai gelijk is aan nul. Ook dat dit bedrijf technisch failliet is en dat het wordt gesubsidieerd, dat de werknemers hun lonen door de staat, de belastingbetaler, krijgen betaald.

Het zou beter zijn dat de huidige minister van LVV met een actieplan komt in plaats van achterhaalde verhalen te verkondigen zonder enige vooruitgang. Wij zijn moe van al deze loze verhalen, als ook van de gewezen minister van LVV in de periode 2010-2020. 


Mogelijk moeten wij op stage gaan bij de Guyanese buren die het altijd qua landbouw beter hebben gedaan dan ons.Wij moeten de samenleving geen koeien met gouden horens beloven.

G.J.M. Janssensz, een verbaasde veeboer

error: Kopiëren mag niet!