Hoop op vredesakkoord

Waar velen ervan uitgingen dat het een ‘easy walkover’ zou worden voor de Russen in Oekraïne komt men nu van een koude kermis thuis. Rusland is er niet in geslaagd om de belangrijke steden in het buurland in te nemen. Het Russisch leger is gestuit op stevig verzet vanuit de burgers van het aangevallen land. Het is nu zelfs zover, dat hier en daar het Russisch leger zich aan het terugtrekken is. Maar het komt allemaal tegen een prijs. Volgens de Oekraïense regering zou de burgerbevolking slachtoffer zijn geworden van de zich terugtrekkende militairen. De beelden van straten bezaaid met dode lichamen van personen in burger zijn de wereld over gegaan. Ook zouden er al massagraven zijn ontdekt door de regering van Oekraïne. Er wordt nu al gesproken over oorlogsmisdaden waaraan Rusland zich schuldig heeft gemaakt. Zo gaat het nieuws de wereld rond dat Russische legers hele gezinnen zouden hebben uitgemoord. De Russische regering heeft alles ontkend en heeft aangegeven dat het om acteurs gaat. Intussen is ook beweerd dat de slimme bommen van Rusland op zijn en dat nu gewoon bommen worden afgeschoten richting Oekraïne. Waar ze terecht zullen komen weten de Russen niet van tevoren. Ondertussen zijn vooral de Europese landen bezig naar alternatieve modellen te zoeken om niet afhankelijk te zijn van de olie en gas van Rusland. De VS zou al strategische voorraden die het bezit op de markt hebben gegooid om de verdere stijging van de olieprijzen tegen te gaan. Ook Suriname zou tot de opties behoren voor het leveren van gas. Door de Surinaamse regering zijn hieromtrent geen mededelingen gedaan. Intussen zijn in Suriname de gevolgen van de oorlog te merken. De prijs van een kilo kip, een belangrijke, eerder bereikbare en geliefde bron van eiwit, is de lucht in gegaan en is bijna verdubbeld. De benzineprijzen zijn omhoog gegaan. Ook is er een crisis weer in de rijstsector en de vinger wordt weer gewezen naar de effecten van de oorlog. In Suriname is een commissie aan het werk gezet om de gevolgen van de oorlog in kaart te brengen, maar de regering dient via de ministeries als Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in staat te zijn om een voorlopig assessment te maken naar de gevolgen van de oorlog. Er werd gesproken van een drastische stijging van de prijzen van het internationaal personen- en cargovervoer, maar het lijkt alsof de wereld daarop wel grip lijkt te hebben. De wereld heeft gestaan aan de rand van een wereldoorlog, Rusland is de agressor, maar de wereld is terughoudend geweest in militaire acties. De vraag is zelfs gesteld of de Navo-landen zouden ingrijpen als kernwapens door Rusland zouden worden ingezet in het kleine buurland. Insiders beweren dat ook dan de Navo-landen zich zouden inhouden, omdat daarmee artikelen van het Navo Pact nog niet gebruikt zouden kunnen worden voor gezamenlijk militair optreden. Voor Suriname is het van belang dat de spanningen in Europa snel afnemen. Suriname is een slecht georganiseerd land zonder strategische voorraden. Het land heeft een verwaarloosbare productiestructuur en een fragiele voedselzekerheid. Terwijl de wereld rust wil, hebben de Fransen en de Duitsers Russische diplomaten het land uitgezet. Er is een vrees, ook in Suriname, dat latente onderhuidse onvrede dat in bepaalde landen aanwezig is met een broze politieke stabiliteit, zoals in Suriname, onlusten kunnen ontstaan omtrent de verergering van de sociale situatie in de landen. We denken aan landen in het Midden-Oosten en Afrika. Wij maken in Suriname nu een derde crisis mee, dat weliswaar nog niet volledig is ontwikkeld. We hebben gehad een economische crisis veroorzaakt en verergerd door het wanbeleid van de vorige regering, de Covid-crisis en nu dat van de oorlog in Oekraïne. Er heerst grote maatschappelijk onrust over de situatie van de mensen onderaan de samenleving. De armoede is hand over hand toegenomen; het is nu zo dat de politiek het pakketten verdelen heeft afgekeurd, maar nu zelf overgegaan is tot het verkopen van goedkope pakketten. Zo ontstaan er grote mensonterende rijen voor voedsel bij de poorten. Maar, het blijft een vraag wanneer de vrede er echt is. Rusland heeft recent acties ondernomen tegen landen die acties tegen haar hebben ondernomen onder andere op het gebied van vrijstelling van visumplicht. De EU-landen daarentegen zouden nieuwe sancties tegen Rusland overwegen. In Turkije komen Rusland en Oekraïne bij elkaar om een vredesakkoord te bespreken. Landen zouden hun eisen in het akkoord hebben verzacht waardoor er wel kans is op een akkoord. Zo zou Rusland zijn eisen van ‘denazificatie’ en ‘demilitarisatie’ hebben laten varen. Dat zou te maken hebben met de matige resultaten van het Russische leger. Oekraïne zou geen moeite hebben met het opgaan van een neutrale weg en geen lidmaatschap zoeken bij de Navo. Hoopvol wordt het pas wanneer er sprake is van een staakt het vuren, maar zover is het nog niet.                         

error: Kopiëren mag niet!