Staatsolie directeur hekelt enorme benzinesmokkel naar Frans-Guyana

“De olieprijs geeft een signaal. Een lagere prijs dan de kostprijs is niet uit te houden en je komt in de problemen. We hebben dat bijvoorbeeld gezien in Venezuela. De prijs geeft een signaal, dat je zuinig moet zijn. Je moet zoeken naar alternatieven.” Dit stelde Staatsolie-directeur Annand Jagesar onlangs. We dragen enorm veel dividend af aan de staat. 

Benzineprijs 

“Nu is de prijs gelijk voor eenieder. De regering moet ervoor zorgen dat zij die het nodig hebben, het krijgen. Indien wij voor een lagere prijs verkopen, help je de rijken ook. We moeten ook niet vergeten, dat er enorm veel wordt gesmokkeld naar Frans-Guyana.” De oorlog in Oekraïne betekent voor Staatsolie meer inkomsten. De consument merkt dit echter niet aan de pomp, omdat de productie van Staatsolie niet genoeg is voor de lokale markt. In maart heeft Staatsolie een bedrag van US$ 8.5 miljoen aan dividend uitgekeerd aan de staat.

Gevolgen voor Staatsolie

Staatsolie-directeur Jagesar stelde eerder via lokale media ook, dat oorlog nooit goed is. Maar, hij stelde voorzichtig; ala hogri ey tjar wan bun. Staatsolie zal meer inkomsten krijgen door een verhoogde olieprijs sinds oorlog. Volgens hem heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een enorme invloed op de wereldmarktprijs van olie. De prijs van olie is verhoogd. Voor Staatsolie betekent dit meer inkomsten. Het bedrijf kan dan meer dividend afdragen aan de staat door de verhoogde inkomsten. Staatsolie produceert niet genoeg voor de lokale markt, waardoor de consument afhankelijk is van import olie die veel duurder is, aldus CEO Jagessar.

Grote gevolgen 

Rusland is de op twee na grootste olie-exporteur en enkele westerse landen, zoals de VS en Canada, hebben besloten de invoer uit het land stop te zetten als reactie op de acties van Rusland. Het betekent dat de vraag naar olie van andere producenten is toegenomen, wat heeft geleid tot hogere prijzen. De prijzen stegen hoger in aanloop naar de besprekingen deze week tussen de regeringen van de Europese Unie en de Amerikaanse president Joe Biden over een reeks toppen die tot doel hebben de reactie van het Westen op Moskou over de invasie van Oekraïne te verharden.  

error: Kopiëren mag niet!