Maulana Laiq Ahmad Mushtaq: “Ramadan is een maand van bezinning, inkeer en zelfreflectie”

Het is weer een bijzonder religieus moment voor onze moslim broeders en zusters: Ramadan, oftewel vastenmaand is ingeluid. Maulana Laiq Ahmad Mushtaq omschrijft in gesprek met Dagblad Suriname deze maand als volgt. Ramadan, oftewel vastenmaand is voorgeschreven in de Heilige Koran, dat is het heilige boek van de Islam. In de Heilige Koran is vasten voorgeschreven van zonsopgang tot zonsondergang in de maand Ramadan. 

Hoewel de normale activiteiten en bezigheden als gebruikelijk doorgaan, wordt de nadruk op morele en geestelijke waarden intensiever benadrukt en wordt alles ondergeschikt aan dit hoofddoel. Het gehoor, het zien, de tong, de gedachten, staan alle onder een striktere controle. Ramadan is een maand van bezinning, inkeer en zelfreflectie. Tijdens de Ramadan traint een moslim zich om zijn contact met God en met de medemens te verbeteren.

Het vasten is niet voorgeschreven voor kinderen, personen die last hebben van hun gezondheid, ouderen en reizigers. De voorbereiding is zowel fysiek als geestelijk. De gelovigen bereiden zich voor door bijvoorbeeld voor gezonde voeding te zorgen en het aantal keren bidden te vergroten.

In de moskee is het gedurende de vastenmaand extra druk. Bij zonsondergang worden veelal bijeenkomsten georganiseerd waar gelovigen gezamenlijk ontvasten. Daarna wordt gezamenlijk gebeden. In huiselijke sfeer staat iedereen die vast vroeg op, er wordt samen gegeten en gebeden alvorens de dag begint.

Maulana Laiq Ahmad Mushtaq is als geestelijke verbonden aan de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname. Als boodschap aan de gemeenschap zegt de geestelijke, dat bij een ieder die voornemens is om mee te doen vooral de nadruk wordt gelegd op het zijn van een beter mens en om dichter bij de schepper te komen. Alle slechtheden achterwege laten en vooral zoveel mogelijk goedheid aan de dag leggen. Een ieder wordt ook opgeroepen om zoveel mogelijk rekening te houden met vastenden. Uiteindelijk is het behalen van de genade en zegeningen van de Almachtige Allah het doel.

(Foto: Maulana Laiq Ahmad Mushtaq geflankeerd door zijn zonen)

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!