Profiel van een goede manager

Is management/leidinggeven aan te leren of bestaan er alleen geboren leiders? Word je een betere manager door er meer over na te denken?  De ene persoon is door zijn aanleg beter toegerust om leiding te geven dan anderen. Matige leiders kunnen door training, ervaring en zelfevaluatie adequate managers worden.

Hoe meer macht je als manager hebt, des te minder je bereid bent om je gedrag te veranderen. Het echte karakter van een leider komt pas naar boven als er niemand meer is om zijn/haar leiderschap aan banden te leggen. De druk die bij het leiderschap komt kijken, kan de ergste eigenschappen in hem/haar naar boven halen. Vandaar dat je niet veel kan zeggen over het soort leider dat je wilt worden. Maar toch kan je in het begin van je carrière bepaalde wegen kiezen of juist ontwijken door goed te kijken naar je voorgangers en collega’s. Voor een jonge leider is er veel hoop als hij de juiste inspiratiebronnen kiest en hun voorbeeld volgt. Dat moet hij combineren met zijn goede eigenschappen.

 Elke manager zou zich de volgende vragen moeten stellen:

  1. Hoe belangrijk zijn andermans gevoelens voor mij? Een werknemer is geen werkpaard, hij bestaat uit een totaalpakket, met een eigen wil en sterke en zwakke punten.
  2. Sta ik open voor andermans ideeën of irriteer ik me eraan? Sommige bazen stellen andermans mening zelden op prijs. Het is prettiger en gezonder om goed samen te werken.
  3. Kan ik mijn verlies incasseren en niet rancuneus worden ? Een goede leider hoeft niet altijd te winnen, hij moet het ook niet zien als verlies. Hij/zij moet van zijn/haar tegenslagen leren en zo een loyale achterban behouden.
  4. Wat is voor mij belangrijker, geluk of succes ? Als je geluk voor succes zou willen inruilen, ben je op de goede weg. De mens staat centraal, al het andere is daaraan ondergeschikt.
  5. In hoeverre beschik ik over overredingskracht? Kan ik mensen overtuigen of moet ik schreeuwen om een bepaald doel te bereiken? Soms werkt schreeuwen ook, maar het is prettiger als je ze kan overtuigen.
  6. Sta ik open voor de mening van mensen die zich tegen mij verzetten? Een baas die ervoor openstaat, kan er een groot voordeel mee behalen, maar het kan ook een fatale fout zijn. Soms is het nodig om vriend en vijand uit te schakelen, maar consensus is veel schoner.
  7. Ben ik eerlijk en rechtvaardig tegenover mijn ondergeschikten? Wees eerlijk en rechtvaardig boven alles. Als je favorieten hebt in je team, zal de rest je dat niet in dank afnemen. Een ieder moet zich houden aan de regels. De grootste fout die je kan maken is meten met twee maten. 
  8. In welke mate waardeer ik mijn werknemers? Een complimentje, hoe klein ook, geeft een boost aan het zelfvertrouwen van werknemers.
  9. Hoe is de verstandhouding tussen mij en mijn werknemers en tussen de werknemers onderling? Slechte communicatie zorgt voor veel problemen. Pak de mentorrol op voor het personeel. Inspireer je werknemers om net zo gemotiveerd  te zijn als ze zouden zijn voor hun eigen bedrijf .

Alles begint bij bewustwording, je een vraag stellen is het begin van elk onderzoek. Pas als je een helder beeld van jezelf hebt, weet je waar je zich moet ontwikkelen. Veel managers hebben overwegend een mentaal beeld van zichzelf:  ze maken zich voornamelijk druk over de dingen waarop ze kunnen worden afgerekend.

Als je een groep mensen wil leiden, moet je overwicht  op hen hebben. Behalve normale leiderschapskwaliteiten als overtuigingskracht, analytisch vermogen en goede omgangsvormen kunnen randvoorwaarden als stem, houding, kleding, mimiek en gebaar je goed op weg helpen.

Gebruik een krachtige stem die de aandacht eist. Laat mensen niet er doorheen praten. Let ook op je houding: sta of zit rechtop en neem meer ruimte in dan de mensen om je heen (verspreid je armen en benen of ga breed staan). Met een goede houding straal je meer kracht uit. Om je te onderscheiden van de rest is het handig om kleding te dragen die opvalt. Natuurlijke emoties in je toespraak werken effectief. Als een paal staan werkt niet goed als je invloed wilt uitoefenen op andermans denken of als je de mensen wilt betrekken.

Welk type manager je ook bent, realiseer je dat je medewerkers van vlees en bloed zijn, vol met emoties. Met de harde hand kan je veel bereiken. Maar, dan zullen jouw ondergeschikten geen goed woord over je spreken. De werksituatie wordt instabiel en je werknemers verliezen plezier in hun werk. Dat maakt het bedrijf ongezond. Je medewerkers met respect behandelen vormt de basis voor een gezond bedrijf. Deze kwaliteiten maken van jou een goede manager.

Jack Mohanlal

error: Kopiëren mag niet!