“Wondermiddel” kokosolie

“Het lijkt op een gemakkelijk proces”,  zegt ondernemer George uit Coronie die zich dagelijks bezig houdt met het produceren van olie. “Het begint bij een noot, maar om olie eruit te halen is de grote vraag waar de meeste mensen mee opgescheept zitten. Het gaat dan van schoonmaken van deze noot, naar fijn maken en daarna nog uitkoken.”

Het duurt aldus George een poosje om olie te produceren, maar er kunnen deskundigen komen op het gebied om de gemeenschap te leren hun eigen olie te maken. Vaak denken mensen, dat kokosolie alleen goed is voor buiten de huid, maar dit wordt ontkracht door deze producent. Hij geeft aan, dat kokosolie eigenlijk gezien mag worden als een soort “wondermiddel”. Er kunnen allerlei dingen gedaan worden met deze olie en natuurlijk, we kunnen ermee bakken.

Schaarste aan kokosnoten

Er is een probleem waarmee veel kokosolie producenten zitten en dat is het produceren van olie. Het is wel zo, dat in Coronie een schaarste heerst aan kokosnoten, maar dit komt doordat de bomen na gebruik worden vernield of zelfs omgehakt. District Coronie van nu is helemaal niet het district Coronie van vroeger, zegt George.  “Het is veranderd, net als de tijd heeft ook district Coronie te kampen met een moderne tijd.” De noten worden nu helemaal uit andere districten gehaald om tot eindproduct te worden vervaardigd.

Eindproduct

“Het is vaak zo dat het eindproduct duur blijkt te zijn of de mensen vinden het niet fijn iets extra neer te tellen voor zo een liter of een halve liter olie, maar ze moeten begrijpen, dat het een product is en elk product heeft een vervaardigingstraject dat doorlopen moet worden. Alles in deze tijd is duur”, aldus George. “We moeten onze nationale producten meer waarderen. Het is waar dat Surinaamse producten meer kosten dan buitenlandse producten, maar we weten tenminste dan ook dat het in ons land geproduceerd wordt.”

George vindt het hamsteren van olie met de gedachte dat er geen olie is erg en hij betreurt dit, maar hij maakt direct een opmerking door aan te geven, dat hij het fijn vindt dat dit ons erop wijst hoe belangrijk we het vinden om niet mee te helpen met om Surinaamse producenten te stimuleren. Daarom ook de grote hoeveelheden importproducten. Volgens George behoort dit tot een van de redenen waarom onze economie ook achteruit gaat. Hij is geen econoom, maar als producent is het duidelijk dat als je meer importeert dan je exporteert, dat je meer uit zal geven aan importproducten.

Als advies heeft hij, dat de gemeenschap gerust een keer mag proberen om te koken met kokosolie het reinigt niet alleen, maar het is heel gezond als kookolie. Lokale producten verdienen evenveel aandacht als buitenlandse producten, zegt George afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!