VPP calculeert padieprijs op SRD 516 per baal

De Vereniging van Padieproducenten (VPP) heeft de opkoopprijs van natte padie af veld gecalculeerd op SRD 516,16 per baal (79 kilogram). Het is gebruik dat bij elke oogst de padieproducenten de opkoopprijs van hun padie berekenen, en deze kenbaar maken aan de rijstsector.

VPP-voorzitter Bramhdew Rambhadarat (zie foto) zegt dat de prijscalculatie bedoeld is als minimale richtopkoopprijs voor zowel de padieboer als de padieopkoper (rijstverwerkers/molenaars). Elke prijs die wordt uitbetaald die lager ligt dan de SRD 516,16, betekent dat de boer verlies lijdt, zegt de VPP-voorzitter. De opkoopprijs lag bij de najaarsoogst vorig jaar rond de SRD 500 per baal. De afgelopen weken is er nogal veel te doen geweest rond de opkoopprijs die de rijstverwerkers boeren aanbieden.

De padieoogst is nu al ruim twee weken gaande en boeren hebben zich erover beklaagd, dat zij opkoopprijzen aangeboden hebben gekregen van SRD 350. Niet zij alleen vonden dit bedrag absurd laag en bij lange na niet kostendekkend, maar ook in de Nationale Assemblee hebben Assembleeleden uit Nickerie zich geroerd. 

Herrie om opkoopprijs

Mohamedsafiek Gowrie (VHP) ging zelfs zover om de rijstverwerkers te beschuldigen van kartelvorming. Volgens de parlementariër komen de rijstverwerkers, die veelal ook rijstexporteurs zijn, met allerlei drogredenen om de padieboeren een zo laag mogelijke prijs aan te bieden. Ze voeren onder meer aan dat de prijs van rijst op de wereldmarkt is gedaald. “Een complete leugen!”, noemde Gowrie het. De prijs van witte rijst lag enkele weken geleden rond de US$ 600 en US$ 650 ton, en is stabiel. De lage opkoopprijs van padie noemde het Assembleelid moordend voor de boer. Dat terwijl volgens hem de prijzen van brandstof en andere essentiële inputs zoals kunstmest en pesticiden de afgelopen maanden met 100 tot 300% zijn gestegen.

Na de publieke herrie rond de lage opkoopprijs toen, deelde minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en daarna president Chandrikapersad Santokhi in het parlement mee. dat de opkoopprijs aan het stijgen was. Zowel de LVV-minister als de president deelden het parlement mee, dat de opkoopprijs nog verder zal stijgen, gelet op de prijsontwikkelingen in de wereld van voedsel als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

VPP-voorzitter Rambhadarat zegt, dat de padie-opkoopprijs u rond de SRD 470 ligt. Nu de padieoogst in Nickerie op stoom begint te komen hoopt hij dat de opkoopprijs zich richting SRD 516 zal ontwikkelen, waardoor de boer uit de kosten kan komen en nog wat winst maakt.

Lage inzaai

Voor dit seizoen is in totaal 15.000 hectare ingezaaid. Dit lage inzaaicijfer heeft onder meer te maken met het feit, dat de rijstarealen bij de afgelopen najaarsinzaai te drassig waren geweest. Dit was het gevolg van de wateroverlast in de maanden daaraan voorafgaand. Boeren hebben daardoor hun arealen niet optimaal kunnen bewerken. De beschikbaarheid van kapitaal speelde vele boeren daarnaast ook nog parten.

Met betrekking tot de aan de gang zijnde padieoogst hoopt de VPP-voorzitter dat het weer niet al te nat gaat worden. Overvloedige regen kan maken dat de rijstvelden moeilijk te bereiken zullen zijn en dat het gewas zal gaan liggen waardoor het oogsten problemen zal opleveren voor de oogstmachines. 

SS

error: Kopiëren mag niet!