Guyana verlaagt accijns op benzine tot 0%

De vicepresident van Guyana, dr. Bharrat Jagdeo, kondigde woensdag aan, dat de Guyanese regering de accijns op brandstof heeft verlaagd tot 0%. Dit als reactie op de groeiende bezorgdheid over stijgende grondstofprijzen. Accijns zijn belastingen die direct geheven wordt bij de “aan- en verkoop” van goederen.

Verlaging

De verlaging geldt voor diesel en benzine en is de vierde verlaging van accijnzen sinds het aantreden van de nieuwe regering in Guyana in augustus 2020, meldt de nieuwswebsite Oilnow. Het werd eerst verlaagd van 50% naar 35% begin 2021 en later naar 20% later in het jaar. Dit vanwege zorgen over de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen.

In de begroting voor 2022 kondigde het Guyanese kabinet eerder dit jaar een verdere verlaging aan naar 10%. Daarna, na de Russische invasie van Oekraïne, was de stijging van de brandstofprijzen dramatischer toen Brent- en WTI-ruwe ruwe olie meer dan US$ 100 per vat begonnen te verhandelen.

De Guyana Revenue Authority (GRA) – de Belastingdienst – heeft woensdag aangekondigd dat de verlaging naar 0% onmiddellijk van kracht zou worden om de wereldwijde stijgingen van de brandstofprijzen op te vangen.

error: Kopiëren mag niet!