ECD neemt grote partij zonnebloem spijsolie in beslag

EZ waarschuwt importeurs en winkeliers om niet te hamsteren

Momenteel heerst er vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne schaarste aan zonnebloemolie, vanwege het feit dat Oekraïne één van de grootste producenten is van zonnebloemolie. De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, kortweg EZ, heeft donderdag 24 maart ruim 600 dozen zonnebloem spijsolie van het merk Prima in beslag genomen bij importeur H.J. de Vries aan de Indira Gandhiweg.

In een doos zitten12 flessen van 900 milliliter. De 7.200 flessen zonnebloem spijsolie waren in het magazijn opgeslagen en werden niet ten verkoop aangeboden aan de kleinhandel. Bij Subisco International N.V. werden ruim 230 dozen soyaolie aangetroffen. 

De ECD-medewerkers hebben ook controle werkzaamheden uitgevoerd in een winkel aan de Sir Winston Churchillweg in het district Para. Hier werden 110 dozen, ruim 1.542 flessen zonnebloem spijsolie, in beslag genomen. Het gaat om de merken King’s Garden, Yonea, Kernel, Familiar, J Bian en Unoli. De dozen zijn in beslag genomen en worden verbeurd verklaard.

Verder werden controlewerkzaamheden uitgevoerd in het district Wanica. Bij supermarkt Hua Du werd onderzoek verricht naar hamsteren. De ECD-medewerkers hebben op de winkelschappen geen spijsolie aangetroffen. Bij nader onderzoek werd wel een kleine hoeveelheid zonnebloemolie aangetroffen in de bakkerij. De eigenaar heeft na opdracht van de onderzoek ambtenaar een deel hiervan op de winkelschappen geplaatst. De winkelier is gewaarschuwd om niet te hamsteren, omdat dit verboden is. Dit is vastgelegd in het Decreet Tegengaan van Hamsteren (S.B. 1986 no. 57, zie Decreet onderaan).

De ECD is bevoegd om de gehamsterde goederen in beslag te nemen. Hiervoor kan een boete worden opgelegd en de economische activiteiten van de onderneming kunnen worden stopgezet. Verder kan de ondernemer ook het risico lopen op een gevangenisstraf (ten hoogste 4 jaar bij niet opzettelijk; ten hoogste 6 jaar bij opzettelijk). Het ministerie van EZ doet een dringend beroep op de ondernemers om niet te hamsteren en schaarste te creëren. Indien dat geschiedt zal het ministerie harder optreden. 

Naast de grote partij zonnebloemolie zijn ook smokkelsigaretten in beslag genomen bij Ashna supermarkt te Lelydorp. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Klachten of tips over hamsteren kunnen anoniem telefonisch worden doorgegeven via 8530915 of 1940 of e-mailen naar [email protected].

error: Kopiëren mag niet!