‘Afro on the rise’: ‘Tijd dat mentale cyclus onder Afro-bevolking wordt doorbroken’

De organisatie Afro on the rise hield afgelopen donderdag een motivatiesessie met als thema “de wortel van misgun onder de Afro–Surinamer”. Volgens de organisatie is het tijd dat de mentale cyclus wordt verbroken onder de Afro-bevolking.

Afro on the rise is één jaar geleden opgericht door Djonel Damenie als voorzitter en de bestuursleden Agneta Jozefzoon en Ray Blackman. De bedoeling is om de Afro Surinamer wakker te schudden, bewustzijn teweeg te brengen dat het niet goed gaat onder de Afro-bevolking en dat het anders kan qua eenheid, omdat er weinig tot geen eenheid is.

In gesprek met de krant zegt Damenie, dat het belangrijk is om dit soort sessies te houden, om voor eenheid te zorgen, en elkaar te ondersteunen waar nodig is. “De Afro-Surinamer is zich tot op heden niet bewust hoe ver die mentale slavernij zich heeft ontwikkeld en nog steeds in ons manifesteert. Wat houdt de Afro-Surinamers tegen om daadwerkelijk te bundelen? We zijn het volk  dat vaak genoeg alleen bij elkaar komt om te feesten. We komen niet echt bij elkaar om sociaal maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar te maken. Wat allemaal komt door ons slavernijverleden, het recht op meningsuiting was ons ontnomen. De bedoeling van deze dag was om informatie te verschaffen en een aanzet te geven tot daadwerkelijke eenheid.”

“Ik als voorzitter ben tevreden over deze dag. Ik had niet verwacht dat deze dag mensen zo zou treffen waarbij anderen zelfs zaten te huilen. Dus de drang is er om meer te weten, hoe los te komen vanuit de mentale slavernij en daadwerkelijk te zijn wie wij zijn. Ik zal dit soort sessies zeker voortzetten, omdat het belangrijk is dat er samenbundeling komt tussen de Afro-Surinamers.”

Tenslotte zegt Djonel Damenie, dat “er instituten moeten komen, bijvoorbeeld een school waar de Afro-Surinamers zich kunnen laten scholen om meer te weten over wie zij zelf zijn en er moeten ook meer ontmoetingsplekken komen waar de Afro-Surinamer kan praten over vooruitstrevende dingen.”

IS

error: Kopiëren mag niet!