RGD-directrice Gajadin verzekert dienstverlening aan samenleving ondanks staking personeel

Artsen bij de RGD vangen werk tijdelijk op 

Directrice Nishita Gajadin van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD), zegt in gesprek met Dagblad Suriname: “De dienstverlening naar de samenleving is wel gegarandeerd. De artsen verlenen hun medewerking op de poliklinieken, over het hele land. Het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst heeft het werk vanaf maandag 21 maart om twaalf uur in de middag neergelegd.”

Geen akkoord vooralsnog 

De vakbond bij de RGD en de directie hebben geen akkoord bereikt over de onderhandelingen van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over het jaar 2021. De bond eist dat de directie met een werkbaar voorstel komt. Het gaat in deze om salarisverhoging en verhoging van de secundaire vergoedingen en een twk (terugwerkende kracht) vanaf januari 2021. In januari 2022 ging het personeel ook al in actie.

De topvrouw bij de RGD benadrukt op haar beurt echter, dat intern de financiële uitdaging groot is. “We zijn in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en zij op hun beurt met Financiën. De regering vraagt ruimte voor de uitbetalingen.”

De directie heeft na overleg met het ministerie een voorstel gedaan om salarisverhoging per april in te voeren en de twk daarna in vier tranches uit te betalen. De bond is niet akkoord gegaan met het voorstel. Zij willen de gelden in twee tranches en ook al uitvoering zien van twk en salarisverhoging per maart. Dat is niet werkbaar voor de regering. Er is wel een mondeling cao-akkoord, maar voor de uitvoering van het cao-akkoord heeft de bond ons geen ruimte gegeven, stelt de directrice. 

Gajadin geeft aan, dat alles eraan wordt gedaan om de problemen bij de uitbetaling van salarissen tot het verleden te laten behoren. Zij zegt verder trots te zijn op alle RGD-medewerk(st)ers die vanaf het begin van de Covid-pandemie en tot nu toe zich inzetten voor goede gezondheidszorg voor burgers verspreid over Suriname. De financiële waardering daarvoor willen wij ook zo spoedig mogelijk realiseren voor het personeel en daarvoor zetten wij ons constant in, aldus Gajadin. 

error: Kopiëren mag niet!