Nationaal Archief stimuleert onderzoek doen naar eigen geschiedenis

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) faciliteert, ondersteunt en stimuleert het verrichten van onderzoek naar de eigen geschiedenis. Volgens de nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, biedt het NAS een platform aan schrijvers, onderzoekers en anderen om hun publicatie te delen, te presenteren en van gedachten te wisselen met het publiek. Zo hield het NAS 15 maart de boekpresentatie van ‘Silence the truth’, de verborgen sultan van Yogyakarta, Indonesië. De schrijfster  van dit boek is Reginia Kromoprajitno, met Reginia Quinn als pseudoniem. 

Quinn was zeer ingenomen, dat zij op uitnodiging haar debuutboekpresentatie in het NAS mocht houden. Voor haar was dit een teken dat haar eerste pennenvrucht sterk onder de aandacht is gebracht bij de mensen. Quinn vertelde dat dit cultuur historisch boek is voortgevloeid nadat zij op een dag werd benaderd door Raden Robert Moeljadi die haar voorstelde en interesseerde om over zijn biografie te schrijven.

Raden Robert Moeljadi, is een Surinamer die afstamt uit de rechstreeks bloedlijn van de Sultan van Yogjakarta en is door Indonesië erkend als Raden. Al luisterend naar zijn verhaal werd Quinn gefascineerd en geïnspireerd over de diepgang en de verborgen historische feiten die in het verhaal zitten. Zij meende en was ervan overtuigd dat dit een verhaal was dat gedeeld moest worden met de samenleving. “Het moet vastgelegd worden, zodat de gegevens, feiten en historie niet verloren gaan.”

De verhaallijn van het boek gaat over het leven met een groot aristocratisch geheim. “Hoe doe je dat en hoe ervaart iemand dat.” Om een helder beeld aan de lezers te geven heeft de schrijfster in dit boekwerk in hoofdstuk 1 en 2 de algemene  voorgeschiedenis van Indonesië en de impact van het sultanaat van Yogjakarta in het kort belicht.

Het plot van dit boek is een waar gebeurd aristocratisch verhaal verteld in de woorden van Quinn en de stemmen die haar hebben ondersteund tijdens het schrijven van het boek. Volgens de auteur verklaart dit uniek en buitengewoon moedig verhaal, de ware reis en de dramatische gevolgen van de verborgen sultan uit Yogjakarta Indonesie, die hier in suriame resideert.

“De Raden moeljadie is een gedreven en deugzame man die met enkele bron documenten die hij van zijn grootvader kreeg  opzoek is gegaan naar zijn adelijke roots. En vervolgens met zijn idealen en principes afreist naar yogjakarta met pak Sapto Sopawiro, als zijn tolk en vertaler om antwoord te kunnen vinden op het ontstaan van zijn monarchische legacy een uit bloedlijn verkregen erkenning en titel van zijn  aristocratisch bestaan.” 

‘Silence the truth’ is volgens Quinn, een openbaring dat er meer verborgen culturele en adelijke erfgoed is in Suriname waar wij geen weet hebben. Zij hoopt dat anderen net als haar geïnspireerd raken en op onderzoek uit gaan om de vele verborgen cultureel historische feiten te vereeuwigen in een boekvorm.

error: Kopiëren mag niet!