Belfort keurt uitschelden af, “maar hoge bomen vangen veel wind”

Volksvertegenwoordiger Edward Belfort (ABOP) ging onlangs in op het veelbesproken wetsartikel dat ooit bedoeld was om Gouverneur Johannes Kielstra extra bevoegdheden te geven door de staat van oorlog waarin Nederland in verkeerde. Zo werd Wim Bos Verschuur opgepakt, omdat hij een petitie had ingediend bij koningin Wilhelmina om Kielstra uit zijn functie te laten ontheffen.

In 2022 wordt dit artikel (152 Wetboek van Strafrecht) weer toegepast, merkt Belfort op. De volksvertegenwoordiger benadrukt dat hij het uitschelden van mensen afkeurt en daarvan dan ook geen voorstander is. “Maar, elk mens heeft zijn manier om zich te uiten, vooral de mensen uit de ghetto en vooral wanneer zij gefrustreerd zijn”, merkt Belfort op die verder stelt, dat hoge bomen veel wind vangen, terwijl hij verwijst naar toenmalig president Ronald Venetiaan die ook allerlei verwensingen naar het hoofd kreeg geslingerd. “Hij heeft nooit gereageerd en dat is de beste methode”, merkt Belfort op. “Maar nu zien we dat mensen worden opgepakt”, vat het Assembleelid samen.

“Deze zelfde wet gebruikte Kielstra om Louis Doedel op te sluiten in de ’s Lands Psychiatrische Inrichting (LPI)”. LPI was de voorloper van het huidige Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Belfort spreekt van een “democratuur”.

Als verklaring geeft hij, dat er niets meer gezegd mag worden. Het parlementslid vraagt zich af of de het circuleren van namen op een lijst fake nieuws is, maar merkt ook op waarom enkele van de personen op de lijst in detentie zijn. “Dit was niet de bedoeling”, merkt Belfort op.

“Artikel 152 in het Wetboek van Strafrecht is een oude koloniaal artikel voor majesteitsschennis. Een wetsartikel moet algemeen gelden en niet voor slechts een persoon”, besluit Belfort.

RB

error: Kopiëren mag niet!