Minister Ramdin: “Met 600.000 mensen kan je geen groeiende economie realiseren”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat Suriname met een markt van 600.000 mensen geen groeiende economie zal kunnen realiseren. Er zal naar nieuwe markten moeten worden uitgekeken. Met de initiatieven van president Chandrikapersad Santokhi wordt thans nadrukkelijk gewerkt richting de Caricom met een markt van 12 miljoen inwoners. Het zal dan gaan om afzetmarkten voor de agrarische sector.

Daarnaast wordt ook gewerkt richting marktuitbreiding naar Centraal Amerika. Op dit stuk komt is de rol van SICA, het Integratie Systeem van Centraal Amerikaanse landen, van belang. Tijdens de recente tussentijdse Caricom-top in Belize was er een bijeenkomst  tussen Caricom en SICA. De SICA heeft een markt van ruim 60 miljoen mensen. Volgens Ramdin heb je met de 60 miljoen mensen erbij een redelijke markt, waar je een stukje industrie met een exportgerichtheid kunt realiseren. Er zijn mogelijkheden in de agro business of in het vervaardigen van producten. Het is in elk geval een ruimere markt, om van daaruit verder te kijken richting Colombia, Venezuela en het noordelijk deel van Brazilië, welke goed is voor een marktverruiming naar 300 miljoen. Pas dan kan Suriname volgens de BIBIS-minister groei realiseren en inkomsten genereren voor de toekomst en toekomstige generaties.

Minister Ramdin sprak dinsdagmiddag op een regeringspersconferentie waarin hij inging op enkele beleidsactiviteiten van zijn ministerie.

Onder meer noemde hij de ondertekening van een Memorandum of Understanding met de Belgische regering op het gebied van personenverkeer, consulaire aangelegenheden en migratiebeleid. Met de Belgische regering is ook gesproken voor ondersteuning voor een aanvraag die Suriname nog zal doen voor de afschaffing van het Schengen visum voor Surinaamse paspoorthouders. Van Nederland en Frankrijk is op dit stuk reeds ondersteuning toegezegd. De ontwerpwet reisdocumenten is ondertussen door de Raad van Ministers goedgekeurd, en deze zal spoedig zijn weg vinden naar de Staatsraad en vervolgens naar het parlement voor goedkeuring. Na goedkeuring van deze wet zal de regering dan formeel de aanvraag doen voor visumvrij reizen van Surinaamse paspoorthouders in de Schengenlanden.

SS

De persconferentie begint pas bij minuut 26:26

error: Kopiëren mag niet!