“Ik ben nog nooit zo bang geweest om naar buiten te gaan”

Lorianne (30), alleenstaande moeder van twee meisjes (2 en 4 jaar), woonachtig te Uitkijk, Saramacca, is getroffen door wateroverlast In gesprek met de krant deelt zij haar persoonlijke ervaring, en geeft ook aan dat ze haar verhaal slechts naar voren brengt om haar ervaring te delen en dat ze het geenszins doet om enige instantie of individu neer te halen.

“Afgelopen donderdag was ik in een gebeds zoom-meeting, en op een gegeven moment keek ik op vanachter mijn laptop en zag water in het huis. In eerste instantie was ik in shock, angstig, het voelde aan alsof ik zou stikken van paniek. Mijn kinderen zijn sedert donderdagavond tot de volgende dag tegen twaalf uur ‘s middags op bed gebleven. Alhoewel mijn ouders, die voorzitter zijn van de Surinaamse Zending der Zevende Dags Adventisten, mij diezelfde avond hadden gebeld om te weten of ze iemand moesten sturen om mij te komen halen, had ik niet verwacht dat het erger zou worden, dus zei ik nee.”

“Mijn senioren buren hebben de volgende ochtend, toen het water terug was gedrongen, twee zandzakken voor mijn deur gezet, maar gezien de stroming niet ophield, hielp dat niet. Ik was de hele tijd bang om naar buiten te gaan, want er loopt vlak achter mijn woning een kanaal met gevaarlijke reptielen erin en natuurlijk ben je als moeder bang, want je denkt niet alleen aan jezelf, maar ook aan je kinderen. Je weet dat je tenminste binnen veilig bent. Soms verzwakt het geloof door stress situaties, maar er spelen zoveel rare scenario’s in je hoofd, wat als je verdrinkt, wat als je naar buiten gaat en een slang ergens daar ligt? Hoe zou ik mijn kinderen kunnen beschermen als het water veel hoger zou liggen? Een broeder van de gemeente heeft mij tezamen met de kinderen uit het huis geholpen en voorlopig ben ik met mijn kinderen bij mijn ouders thuis.”

“Ik heb reeds bij de verschillende instanties hulp gezocht, maar heb nog niets vernomen van ze, behalve dat zij mij terug zullen bellen en intussen heb ik ook wat financiële donaties ontvangen van vrienden. Ik ben vanaf 2014 in totaal 20 keer verhuisd, natuurlijk heeft de regering niets hiermee te maken, maar het leven is zo ontzettend moeilijk, alles is duur en nu dit erbij. Alles ben ik kwijt, op mijn koelkast en wasautomaat na. Ik moet helemaal opnieuw beginnen. Maar ja, God weet beter. Voor nu zoek ik alvast naar mogelijkheden om een andere geschikte woonplek te vinden die aan bepaalde eisen voldoet die mijn leefstijl als virtueel assistent ondersteunt en ook de veiligheid van mijn kinderen bevordert,” aldus Lorianne.

De redactie heeft vernomen van een Facebook live uitzending, dat vicepresident Ronnie Brunswijk naar Saramacca is geweest om de noden van de mensen aan te horen en een mogelijke oplossing voor hun te vinden. Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga heeft intussen voedselpakketten afgeleverd aan de bewoners en mobiele toiletten beschikbaar gesteld.

IS

error: Kopiëren mag niet!