Emmaschool en EMEGA uit Frans-Guyana onthullen muurschildering

De onthulling van een muurschildering bij de Emmaschool in Paramaribo, een project van de organisatie EMEGA in Frans-Guyana in samenwerking met Readytex Art Gallery, vindt vandaag, woensdag 23 maart, plaats. Voor dit project, met als thema ‘Muren en Zintuigen’ (Des murs et des sens), werkten leerlingen van de Emmaschool onder begeleiding van de kunstenaars Rinaldo Klas, Kurt Nahar en Kenneth Flijders aan deze muurschildering die de vijf zintuigen uitbeeldt.

De samenwerking tussen Readytex Art Gallery – met name met Monique NouhChaïa -, de kunstenaar John Lie A Fo (Cayenne) en de organisatie EMEGA bestaat al meer dan vijf jaar. In die periode zijn verschillende Surinaamse kunstenaars naar Frans-Guyana geweest om bij projecten leiding te geven aan workshops voor kinderen met een beperking.

EMEGA is een organisatie in Frans-Guyana die zich al meer dan tien jaar inzet om kinderen met een beperking te helpen integreren in de maatschappij. Zij ontplooit artistieke activiteiten met de kinderen, die zelf meewerken aan het maken van de kunstwerken. Het project ‘Muren en Zintuigen’, dat vanwege de Covid-pandemie over twee jaren werd verspreid, hield in dat een of meerdere zintuigen werden weergeven op een muur van een school, aan de straatzijde. 

De deelnemers van de Emmaschool waren enthousiast en het werken aan de schilderingen droeg bij aan hun verlangen om samen dingen te doen, aan het plezier van het zijn, en aan hun zelfverzekerdheid. In totaal zijn vijf muren gerealiseerd in Cayenne, één in Argentinië en het project eindigt met de muur in Suriname. Deze zeven muurschilderingen, vol kleur en creativiteit, zijn ondanks de pandemie met trots tot stand gekomen. 

error: Kopiëren mag niet!