Doekhie: “Adviescommissie inzake oorlog in Oekraïne is dwaas, belachelijk”

“Je kan elke kip langs de weg vragen wat de gevolgen van de oorlog zijn”

Het voormalig NDP-Assembleelid Rashied Doekhie vindt een door president Chandrikapersad Santokhi in het leven te roepen adviescommissie die zich moet gaan buigen over de effecten van de oorlog in Oekraïne, “dwaas en belachelijk”. Hij zegt dat in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. De president maakte de komst van die commissie 17 maart bekend. 

Overigens meldde de Communicatie Dienst Suriname maandag 21 maart, dat gaat om een werkgroep die de economie en de bankiers voor moet bereiden op mogelijke gevolgen van de oorlog. Ook wordt de voorbereiding op “mogelijke opvang van vluchtelingen overwogen met de veiligheid, volksgezondheid en mensenrechten in gedachten”. Santokhi had maandag een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit ministeries, het parlement, het bedrijfsleven, bankiers en veiligheidsinstituten over de impact van de oorlog op Suriname. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deed na die bijeenkomst een beroep op de bevolking “haar deel te doen door de consumptie van elektriciteit zoveel mogelijk te beperken, en lokale producten te kopen, en zelf te planten.

Volgens president Santokhi is het “overduidelijk dat de impact van deze toestand in de hele wereld, en dus ook in Suriname, voelbaar is”.

“De impact hoeft niet altijd een te zijn van fysieke dreiging, maar kan ook economische of financiële gevolgen hebben. Gevolgen voor je eigen grondgebied, waarbij soms vanuit de wereld een oproep kan worden gedaan om bij wijze van humanitaire hulp ook personen hier in het land te ontvangen”, stelde het staatshoofd.

Voor wat betreft de veiligheid, sprak Santokhi dat de regering ervoor dient zorg te dragen dat Suriname over goed functionerende veiligheidsdiensten beschikt.

“Dit kan alleen zijn ontsproten uit het ziek brein van iets of iemand”

“Ik heb nog nooit zoiets dwaas gehoord in mijn leven, het is gewoon belachelijk”, aldus Doekhie. “En, ik ga ervan uit dat deze president niet een dom mens is. Dit ding kan alleen zijn ontsproten uit het ziek brein van iets of iemand daarboven bij het Kabinet of ergens. Of ze gaan weer een commissie benoemen waarbij een paar mensen wat geld kunnen verdienen. Dit is toch absurd. Mijn buurjongen van de St. Clara school van de derde klas kwam bij mij en ik vroeg hem wie kan mij uit het hoofd vertellen wat de gevolgen zijn van een oorlog. En nu ga je een commissie benoemen met zogenaamde geweldige knappe deskundigen om ons te vertellen wat gevolgen zijn van een oorlog. Zelfs de domste ezel van Ethiopië kan dat vertellen.” 

“De prijzen stijgen niet vanwege de oorlog, de prijzen stijgen al drie jaar”

Het oud-Assembleelid vindt het nog erger, “wanneer men zegt, met name de president, dat vanwege de oorlog de prijzen stijgen”. “Die oorlog is nog niet eens een maand en de prijzen in dit land stijgen al drie jaren, elke dag. Zo iets seniels, dements, heb ik nog nooit gehoord in mijn leven. Dit is weer een misleiding. Dit is gewoon lariekoek wat verteld wordt. Iedereen weet wat gevolgen kunnen zijn van een oorlog. Zaken gaan duurder worden, de scheepvaart gaat het moeilijk hebben, goederen worden  moeilijk aangevoerd, de hele wereldeconomie wordt ontwricht.” 

“Je kan elke kip langs de straat vragen wat de gevolgen zijn”

“Dan ga je een paar grappenmakers in een commissie zetten, die misschien niet eens hun eigen naam kunnen schrijven en spellen, om ons te komen vertellen wat het is. Laat men een keertje ophouden met deze rotzooi en denkende dat dit volk een dom volk is. Als er daar op het Kabinet ezels rondlopen, dat is iets anders. Als ze andere bedoelingen hebben, andere dingen in hun achterhoofd, dan kan het. Maar, je kan elke kip langs de straat vragen wat de gevolgen zijn.”

“Laat die oorlog met rust, die is niet de oorzaak van alle ellende in ons land”

Doekhie vindt dus zo’n commissie in het leven roepen om na te gaan wat de gevolgen zijn van de oorlog in Oekraïne, niet nodig. “Hooguit zou je een commissie kunnen maken van deskundigen om te kijken hoe je bepaalde zaken kunt opvangen. Maar, ik denk niet dat zo’n commissie nodig is, want de prijsopdrijvingen, hoge prijzen, die zijn niet van nu, maar van jaren terug en je hebt niets kunnen doen. Dus, laat die oorlog met rust en laten we die oorlog niet ervan betichten dat zij de oorzaak is van alle ellende in dit land.”

Naar aanleiding van die bijeenkomst van maandag 21 maart, zegt Doekhie, dat het een fout is van president Santokhi om “dat leeghoofd” Ramdin erbij te betrekken. 

“Geen Oekraïner gaat naar Suriname willen komen”

“Deze man heeft vanaf zijn aantreden niets behoorlijks in elkaar kunnen timmeren. Laat Ramdin uitleggen aan het Surinaamse volk waar die 7 tot 8 miljoen US dollar aan dienstreizen zijn die hij heeft helpen opmaken zonder enig resultaat. Daarover moet hij praten. En dan ga je hier over prijzen praten en dit en dat. De prijzen zijn al anderhalf jaar omhoog geschoten en dan ga je nu pas praten over, we gaan de prijzen beheersen en we gaan zien hoe we mensen vanuit Oekraïne hier kunnen brengen. Waar gaan je ze zetten? Welke Europeaan gaat naar Suriname willen komen, wat gaan ze hier komen doen? Zolang je mensen als Ramdin in de regering hebt, geloof me, niemand gaat komen. In Oekraïne, ondanks dat daar oorlog is, weten ze zeker dat het daar beter zal zijn dan bij een meneer Ramdin, die hier dingen gaat komen organiseren.”

“Haantje de voorste spelen”

Volgens Doekhie wil minister Ramdin “in alles haantje de voorste spelen”. “Maar, hij kan niet eens zijn eigen zaken op orde stellen. Het lijkt op die doks, die geen water heeft om te drinken en geef dan die kip om te gaan baden. Je kan niet eens je eigen ding goed organiseren en dan ga je mooi weer spelen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!