Bouterse: Stop IMF! – Santokhi: We dokken niet!

NDP-leider en voormalig president Desi Bouterse heeft maandag in het LIM FM radioprogramma Bakana Tori gezegd, dat het tweede deel van het IMF-programma onmiddellijk moet worden stopgezet. Het volk pinaart en kan geen brood en brandstof kopen. Bouterse herhaalt zijn eerder gedane oproep aan de regering voor een nationale dialoog. Hij noemt het IMF-programma desastreus. 

President Chandrikapersad Santokhi zij recentelijk in de Nationale Assemblee, dat zijn regering niet weg dokt, maar leiderschap en verantwoordelijkheid op zich neemt. In het verleden is dat wel gebeurd, waardoor het land in een crisis is gebracht. “Of je bent serieus als land om met internationale financiële instituten in zee te gaan, of je bent dat niet”, aldus Santokhi.

Bouterse zei maandag, dat het IMF-programma stopgezet moet worden, omdat het anders een chaos wordt in het land. Hij zegt zijn voorstel in een brief aan de president te hebben aangeboden, doch niets meer daarover te hebben vernomen. Volgens de NDP-voorman wilde zijn regering indertijd ook met het IMF in zee gaan, “maar toen de harde eisen bekend werden, hebben we meteen het programma stopgezet. De eisen zouden het volk hard raken”, zei Bouterse.

Regering dokt niet

President Santokhi had in zijn recente optreden in het parlement zich hierover uitgelaten. “We hebben een regering gekend die ook een IMF-programma hadden getekend. Maar, toen ze op het belangrijk moment stonden om het uit te voeren, hebben ze zich terug getrokken”, aldus Santokhi. Daar is waar volgens de regeringsleider men in crisistijd leiderschap moet tonen en verantwoordelijkheid moet nemen, “en niet weglopen en het land in een crisis plaatsen door naar New York te gaan en US$ 550 miljoen te lenen tegen 9,25%”. Dit heeft het land thans in een enorme schuldenpositie gebracht, “terwijl daar de IMF-lening er was tegen 1,05% rente. “Met goed bestuur en prudent beleid zouden we vandaag deze crisis niet hebben”, aldus de president. 

Suriname is over de afgelopen drie maanden voor wat betreft de uitvoering van het IMF-programma positief geëvalueerd, en vandaag, 23 maart, zal het IMF-bestuur zich over dit evaluatierapport buigen. Volgens Santokhi heeft zijn regering zich opnieuw gecommitteerd aan de verdere uitvoering van het IMF-programma voor het komend kwartaal. Het is een strak programma, met een strakke tijdslijn, met keiharde randvoorwaarden en heldere targets. Hij zegt, dat alleen een gedisciplineerde regering dit programma kan uitvoeren. Anderen kunnen dat niet, zoals het verleden heeft uitgewezen.

De regering is zich volgens de president ervan bewust, dat het IMF-programma met pijnlijke maatregelen gepaard gaat. Een ieder in het land merkt dat. Maar, de regering luistert ook naar de signalen en de roep vanuit de samenleving voor meer ondersteuning. Volgens Santokhi heeft de samenleving ook haar veerkracht laten zien, alsmede het vertrouwen en de hoop dat de regering op de goede weg is. “We hoeven natuurlijk niet allemaal eens te zijn met de richting en de snelheid, maar laten dan ook horen wat die andere richting is”, aldus president Santokhi.

SS       

error: Kopiëren mag niet!