Nederland en VAE tekenen in Dubai MoU over waterstofenergie

Het ministerie van Energie en Infrastructuur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben dinsdag in het Nederlands Paviljoen op de Expo 2020 Dubai in Dubai een Memorandum of Understanding (MoU) over waterstofenergie ondertekend.

Het MoU werd ondertekend door Suhail bin Mohammed Al Mazrouei, minister van Energie en Infrastructuur, en de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, aldus het persbureau van de VAE, Emirates News Agency WAM.

Als onderdeel van hun Joint Economic Committee hebben de VAE en Nederland een gestructureerde dialoog gevoerd om gemeenschappelijke belangen te identificeren en een partnerschap tot stand te brengen voor het koolstofarm maken van de energiesector en het vergroten van het gebruik van schone waterstof.

De ministers wezen op het belang van schone waterstof, met name groene waterstof uit hernieuwbare bronnen, om bij te dragen aan het emissiereductiebeleid van de landen. Ze erkenden de voordelen van samenwerking bij het opzetten van export-importcorridors voor schone waterstof tussen de VAE en Nederland als toegangspoort tot Europa.

Al Mazrouei prees de bilaterale betrekkingen tussen de VAE en Nederland, die de afgelopen jaren grote vooruitgang hebben geboekt dankzij de steun van het leiderschap van de twee landen, wederzijds vertrouwen, respect en gemeenschappelijke belangen. Hij benadrukte, dat dit MoU een verlengstuk is van het historische partnerschap tussen de VAE en Nederland, en dat hun nauwe samenwerking in de energiesector een belangrijke pijler vormt van hun nationale economieën.

Al Mazrouei zei: “Dergelijke partnerschappen dragen bij aan het katalyseren van de overgang naar waterstofenergie, en ondersteunen de oriëntatie van de twee landen bij het formuleren van projecten en initiatieven ter ondersteuning van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering, en dragen bij aan het openen van kansen voor groei en ontwikkeling, diversificatie van de energie mix, vertrouwen op schone energie, het bouwen van concrete partnerschappen en het versterken van de samenwerking tussen de twee bevriende landen.”

Minister Liesje Schreinemacher zei van haar kant: “Er komt een toenemende druk op de huidige ecosystemen om te voldoen aan de snelgroeiende vraag naar energiebronnen zonder het ecosysteem verder aan te tasten. De productie en het gebruik van groene waterstofenergie als alternatief voor fossiele brandstof heeft een belangrijke plaats voor onze beide landen in ons streven naar een netto-nuluitstoot. Ik ben zeer verheugd hier vandaag te zijn om deze belangrijke overeenkomst te ondertekenen in een poging om onze gemeenschappelijke doelen voor de toekomst van onze planeet te bereiken.”

De VAE heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te realiseren. De productie van waterstof ondersteunt de diversificatieplannen van de VAE en maakt de productie van meer koolstofarme exportproducten mogelijk om haar economische positie te behouden. Deze verschuiving naar groene energie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

error: Kopiëren mag niet!