De lijdensweg van een veerboot

Doekhie: “Reparatie van Canawaima veerboot wordt ter hand genomen door beunhazen”


Er lijkt maar geen einde te komen aan de chronische ziekteverschijnselen van de Canawaima veerboot die op de Corantijnrivier de verbinding moet onderhouden tussen Suriname en Guyana. De veerboot werd eind vorige week voor een zoveelste keer uit de vaart genomen vanwege mankementen. Weer zou de patiënt de motor van de boot zijn. Hoelang de reparatie deze keer gaat duren is onbekend, wat wel bekend is, is dat zo langzamerhand de hele gang van zaken rond deze veerboot tot een treurige en beschamende soap van bedenkelijk niveau is verworden. De Canawaima voer na bijna een jaar weer sinds eind oktober 2021. Amper 3.5 maand later is ze dus alweer met een defecte motor uit de vaart gehaald. Inmiddels is bekend geworden, dat de veerboot mogelijk donderdag 24 maart weer in de vaart wordt genomen….

De dokterskaart van de Canawaima veerboot

De dokterskaart van de Canawaima veerboot wordt al sinds mei 2019 ingevuld en aangevuld. De chronisch zieke patiënt is feitelijk sinds mei 2019 al uit de vaart. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, vertraging bij werving onderdelen uit Nederland en de covid-pandemie en daardoor de sluiting van de grenzen. Ook al ligt ze maanden aan in het infuus, ergens in een dok, nadat ze wat is hersteld is het wachten op de volgende opname. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd te zijn of het niet verstandiger is dat beide landen, Suriname en Guyana, overgaan tot een gezamenlijke aanschaf van een geheel nieuwe veerboot? Immers, zou dat op den duur niet voordeliger zijn dan constant maar te moeten investeren in reparatiekosten en het importeren van onderdelen?

“Beunhazen”

Het voormalig NDP-Assembleelid Rashied Doekhie volgt al vele jaren in zijn district de ontwikkelingen rond de veerboot en Canawaima. In reactie op het nu weer uit de vaart halen van de veerboot zegt hij, in gesprek met Dagblad Suriname: “De reparatie van de boot, althans van de motoren, die zijn ter hand genomen door beunhazen. Door oplichters, misleiders. En nu is het weer raak. Wanneer ik zeg, dat door de overheid, met name het ministerie van Financiën en Planning, 400.000 Euro is vrijgemaakt voor de aanschaf van twee splinternieuwe motoren. Waarom gaat men niet onderzoeken wat gebeurd is met dat geld? Dat geld is opgevreten. En ze hebben wat inferieure onderdelen gekocht voor nauwelijks 15.000 Euro uit die 400.000 Euro. Wat is het probleem, dat men niet wil onderzoeken? Ik heb het gezegd in de Assemblee en in diverse media, waarom gaat men niet onderzoeken? Heeft men ook eruit gevreten?”

“Waar is al geld gebleven, het is opgevreten”

Doekhie stelt, dat hij ook had gevraagd om te onderzoeken hoeveel die boot had gekost in de jaren vanaf 1998 tot en met twee jaren terug toen die motoren kapot waren. “Laat ze gaan berekenen hoeveel geld deze boot heeft verdiend voor deze boeven. Het geld is opgevreten! Het geld is weg. Ze hebben het opgemaakt en het gaat om een bedrag van bijkans meer dan 50 miljoen dollar. Ga berekenen, opbrengst per dag, maal 365 en vermenigvuldig het met ongeveer 22 jaren en kijk hoeveel geld daar is. En dan praat ik over US-dollar. En waar is al het geld van die extra trips tijdens hoogtijdagen? Met dat geld zou je tien nieuwe boten kunnen aanschaffen.”

“Koop nieuwe motoren”

Het oud-Assembleelid vraagt zich in gemoede af waarom niet wordt overgaan tot de aanschaf van nieuwe motoren. Op den duur is dat voordeliger dan steeds maar weer die boot met lapmiddelen in de vaart proberen te krijgen. Doekhie: “Waarom zet Guyana niet de helft, waarom zet Suriname nu niet de helft en kopen jullie nieuwe boten. Makkelijker zou zijn nieuwe motoren, want het karkas is nog goed. De boot ziet er nog redelijk goed uit.”

Privatiseren

“Een andere optie is, waarom vraagt men niet een gerenommeerd scheepsbedrijf – in Nickerie zijn er drie – om die toko over te nemen en laat zij het draaien, een soort privatisering. De overheid wil het behouden, dan zet je een paar figuren die niets weten, niet eens van een autoped, om dat ding te gaan runnen. Je zet gewoon een advocaat daar, die niet eens weet waar Southdrain is. Wat mij moeten doen is deskundigen daar plaatsen, mensen die van wanten weten. Geef dat ding voor een symbolische prijs weg aan iemand die verstand heeft. Het gaat om het overzetten van mensen, van passagiers. Het gaat niet om geld maken, want je ziet, het vreet meer geld op dan wat anders.” 

Concluderend stelt Doekhie: “De dieven die daar hebben gestolen, dan heb ik het over de vorige leiding, die moeten opgepakt worden. De mensen die die 50 miljoen hebben gejat, die moeten ter verantwoording worden geroepen. Nu moet je een deskundige zoeken die die toko kan draaien en er is geen andere oplossing, want telkens wanneer je dit soort figuren zet ga je problemen blijven hebben. Van mijn part wordt er een nieuwe boot aangeschaft. Geloof me, dat verhaal van die brug dat begint een fabeltje te worden.”

Met steun EU is veerdienst in 1998 gestart

De veerdienst werd op 6 november 1998 in het leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie. De veerboot had het boegbeeld van het streven van de EU moeten worden om de landen in de regio meer met elkaar te integreren. Het Ontwikkelingsfonds van de EU (EDF, European Development Fund) stak 20 miljoen dollar in de vervanging voor een oude passagiersboot. Voor het eerst werd autoverkeer mogelijk over de Corantijnrivier, zo schreef de Nederlandse krant Trouw op 7 oktober 2000. Maar, het boegbeeld is verworden dat een drijvende hoofdpijn vooral voor de reizigers.

Ministerie van TCT

De directrice Transport van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) Estrea Noordzee, is de afgelopen jaren regelmatig door Dagblad Suriname benaderd over de Canawaima-problemen, maar ze was steeds weinig mededeelzaam. Ook nu nam de redactie van Dagblad Suriname contact met haar op voor een reactie op de actuele stand van zaken rond de veerboot. 

“De honingpot van Canawaima en de RvC-voorzitster”

Overigens heeft Dagblad Suriname nu van betrouwbare bron vernomen, dat mevrouw Noordzee de Raad van Commissarissen (RvC) bij Canawaima Ferry Service voorzit. Dat verklaart mogelijk het feit, dat ze nimmer erg happig lijkt te zijn om uitgebreid in te gaan op gestelde vragen over de Canawaima veerboot.

Doekhie hiermee geconfronteerd reageert scherp: “Waarom opent Noordzee haar mond niet? Vertel aan het volk waar het geld is en wanneer er een onderzoek komt. Wie wordt beschermd?” Tot slot zegt de oud-parlementariër dat hij niet hoopt, dat zij door een onderzoek te schuwen en achterwege te laten, “zelf ook de tong wil steken in de honingpot van Canawaima.”

PK

error: Kopiëren mag niet!