“Als mens in nood weet je soms helemaal niet wat je moet doen”

Enkele burgers die schade hebben geleden door de wateroverlast vragen zich af of het nodig is om weer opnieuw te starten. Sommigen hebben alles verloren, van bed, bankstel, apparaten tot kleren. Een vrouw geeft aan, dat zij helemaal niet in staat is deze spullen te vervangen. “Het water is niet eens uit het huis en die stank die nu binnen is maakt het ook niet makkelijk. Tijdens een harde regenbui heb ik wel meegemaakt dat het erf onder water komt, maar dat mijn huis ook vol water zou kunnen gaan zitten daar dacht ik helemaal niet aan”, zegt de vrouw. 

Ze heeft ook twee kinderen die al hun speeltjes en kleren kwijt zijn. “Je kan gemakkelijk zeggen dat de dingen gewassen kunnen worden, maar het gaat erom, hoe vaak gaat dit voorkomen? Toen ik het huis heb gehuurd werd er niet aan mij aangegeven, dat zulke problemen een rol spelen. Er werd gezegd, je gaat geen last hebben van niemand en het is een rustige en schone buurt. Als ik informatie had gekregen, zou ik tenminste voorbereid zijn. Soms ligt het ook niet aan de huurder, zodra er werkzaamheden worden uitgevoerd of laat ik zeggen snelle werkzaamheden, dan heb je vaak het probleem dat gebieden onder water geraken die voorheen daar nimmer last van hadden.  Dus je weet helemaal niet waar het onderzoek moet beginnen, als mens in nood weet je soms helemaal niet wat je moet doen. Je zoekt dringend een onderdak en die vind je, maar door zulke dingen wordt je nog meer in problemen geduwd. Dus van het een komt het ander. Om nu weer te gaan investeren in een inboedel vind ik niet nodig. Ik ga letterlijk opnieuw moeten starten”, aldus de vrouw. 

Ook Asha die haar bankstel, karpet en televisie moet vervangen, geeft aan dat zij het nu niet kan. Doordat het water zo lang blijft staan, krijgt dat bankstel een geur en doordat ik zo vaak dit heb meegemaakt is het beetjes bij beetjes gaan rotten.”

Ondanks dat zij het erf heeft verhoogd, krijgt zij toch problemen als het hard regent. “Het is daarnaast ook een tweede set bankstel. Ik heb het pas twee jaren. Ondanks dat ik het heb verhoogd met stenen, rot het aan de onderzijde, ik weet niet wat ik moet doen.”

Jack die een matras aan het zoeken was in de stad geeft aan, dat hij genoodzaakt is een nieuwe te kopen. “Ik kan mijn vrouw en kinderen niet op de vloer laten slapen. Ondanks dat ik een bed had van ijzer is die intussen ook gaan roesten en gebroken. Vanwege de wateroverlast is het nog erger geworden. Kijk, je kan velen de schuld geven van enkele gebroken dingen, maar ik doe dat niet. Je gaat ook niet aan de deur van de overheid kunnen kloppen voor hulp. Daar gaat er juist misbruik van gemaakt worden. Zonder dat je het weet komen je interne zaken buiten en weet de hele wereld het ook. Het is jouw huis en jij weet wat je moet doen om het veilig te maken. Je gaat op den duur dingen moeten vervangen en als wateroverlast erbij komt, versnelt het dat proces juist. Ik heb geen geld voor een luxe leven”, zegt Jack. 

TM

error: Kopiëren mag niet!