Kapitein Powakka houdt bijzondere vergadering

“Wij zijn het wachten op de beschikking beu”

In het inheemse dorp Powakka vond afgelopen zaterdag, 19 maart, een bijzondere dorpsvergadering plaats. Kapitein Sergio Sabajo noemt als belangrijke reden voor die vergadering, dat er nog zaken spelen die het goed besturen van het dorp in de weg staan. Hij doelt op de beschikking van de vorige kapitein en dat die dient te worden ingetrokken, vanwege de verwarring die nu nog regelmatig ontstaat.

“De werkzaamheden van het nieuwe bestuur komen hierdoor keer op keer niet van de grond”, zegt Sabajo. “Wij zijn het wachten op de beschikking beu.” Hij geeft aan dat dit vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) moet komen. De kapitein verduidelijkt, dat in principe het niet zozeer gaat om het krijgen van de beschikking, “maar doordat het vorige bestuur nog rondloopt met een beschikking, komen projecten niet van de grond.”  Alle documenten zijn reeds gestuurd naar de hoogste instanties. “Ik ben genoodzaakt om de gemeenschap te informeren over al deze zaken die wij meemaken als bestuur.”

Druppel

De druppel die de emmer deed overlopen was een houtproject dat in een ver gevorderde fase was. “We hebben geld en energie eraan besteed, maar dan komt de ander met documenten zwaaien en alles wordt stopgezet. Ook een project om internet te hebben in het dorp is stopgezet, terwijl de installatiewerkzaamheden al hadden aangevangen. Dat is te veel, zo kunnen wij niet doorwerken”, zegt de kapitein. Sabajo stelt, dat het volk van Powakka achter hem staat. Hij benadrukt dat het nieuwe bestuur over een beschikking zou moeten beschikken. “Bij mijn installatie was eenieder aanwezig, waaronder de directeur van Regionale Ontwikkeling en Sport.”

De Kapitein legt er de nadruk op, dat het vorige bestuur moet worden ontheven door de overheid. Tijdens de ‘krutu’ werd een besluit genomen. “Besloten is dat, aangezien we alle instanties hebben bewandeld en ook van onze moederorganisatie de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) geen antwoord naar tevredenheid hebben ontvangen, wij naar de hoogste man in het land zullen stappen en dat is president Santokhi. Wij gaan een petitie indienen met alles erin, zodat het land weet wat gebeurd”, laat Sabajo weten.

De kapitein legt er de nadruk op, dat hij als traditioneel gezag het volk van Powakka vertegenwoordigt. “De gemeenschap heeft mij het mandaat gegeven om een petitie in te dienen bij de president om het proces dat zich te Powakka afspeelt kenbaar te maken, omdat wij het wachten beu zijn. We worden steeds geboycot en willen werken voor de gemeenschap. Het gaat daarom vooral ook om onze beschikking die nog niet wordt uitgeschreven.”

Ook benadrukt Sabajo tot slot dat de beschikking van de vorige kapitein moet worden ingetrokken.

RB

error: Kopiëren mag niet!