“Ik voel me rijk als ik eten heb”

Ik leef van het laagste inkomen. Ik zat in de middenklasse, ging naar de universiteit en werkte jaren voordat ik mijn werk onverwachts uitbesteedde. Toen liep mijn eigen bedrijf vertraging op door verlies van huisvesting en gezondheidsproblemen, en nu zorg ik voor een familielid met ziekte. Ik woon nu een aantal jaren alleen.

Het is een beetje een grap om te horen hoe zoveel mensen praten over leven in armoede. Veel van die mensen hebben geen idee hoe het is en hoe stressvol het is, totdat je het jaar in jaar uit, overkomt. Toen ik in de twintig was, had ik geen idee dat dit in mijn leven zou gebeuren. In het begin had ik de kracht om terug te vechten, maar nu ben ik uitgeput.

Het voelt alsof je in de oceaan valt en jarenlang watertrappelt zonder echte ladder naar een schip om eruit te komen en stabiel en warm te worden. Het is helse stress en erg vernederend.

Ik doe alsof het niet zo erg is voor anderen. Ik zou mijn dokter in de lage-inkomenskliniek (RGD) niet eens vertellen hoe erg het met me gaat. Ik schaam me te veel om iemand te laten weten dat in grote armoede leef dag op dag. Ik had vroeger een goed inkomen, ging wandelen en werkte fulltime en liep vijf dagen per week en jogde.

Ik had wat veel mensen eens hadden in Suriname en ik ging ervan uit dat ik altijd een huis en een baan zou hebben en genoeg geld om in ieder geval de rekeningen te betalen, mijn kleren schoon te houden en gezond te eten. Nu voel ik mij rijk als ik een dag een goede gezonde maaltijd kan hebben.

Ja, ik weet dat er zelfs veel mensen zijn die er nu slechter aan toe zijn dan ik, maar totdat je deze langdurige armoedesituatie ervaart, kun je niet echt begrijpen hoe het je vermogen om te functioneren verwoest en je van je gezondheid berooft door de stress, de instabiliteit en het gebrek aan vermogen om gezond te eten.

Ik doe mijn best en ben nog steeds dankbaar voor de basisdingen in het leven, zelfs de noedels, hoewel ze me meer gezondheidsproblemen hebben bezorgd. Ik zie op dit moment geen uitweg uit deze situatie.

Ik hoop echt dat er nog een redder langskomt om hulp te zoeken voor degenen in dit rijke land die in zulke onstabiele en moeilijke tijden zijn beland. De meesten van ons hebben hard gewerkt, willen dat nog steeds, en hebben veel belastinggeld betaald in hun leven, en alle mensen verdienen enige basiswaardigheid, en op zijn minst medische zorg en huisvesting. Het is niet zo eenvoudig om in dit land hulp te krijgen als sommigen denken.

C.G. Gideon

error: Kopiëren mag niet!