Aanhoudingen op grond van overtreding artikel 152 Wetboek van Strafrecht

Raoul Abdoelraham, een bekende NDP-aanhanger, is vorige week donderdag door de politie
aangehouden en in verzekering gesteld voor belediging van de president en opruiing.

Abdoelraham heeft op social media vaak kritiek geuit op het beleid van de regering. Hij is de derde persoon die
sedert begin deze maand is aangehouden op grond van artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht inzake belediging van het staatshoofd. Eerder deze maand werd een zekere R. Chanderdew in Nickerie
aangehouden voor zijn beledigende uitlatingen op social media richting president Chandrikapersad Santokhi. Na enkele dagen te hebben vastgezeten werd Chanderdew vrijgelaten.

De bekende activist Sibrano Pique werd om dezelfde redenen ook aangehouden. Die zit nog steeds in voorarrest. Artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht houdt in het verbod van belediging van het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd. Bij overtreding riskeert men een gevangenisstraf van 5 jaar.

In 2017, tijdens de regeerperiode van Bouterse-II, werd op grond van ditzelfde artikel de eveneens bekende
Curtis Hofwijks door de politie opgepakt.

Met de recente aanhoudingen is de discussie in de samenleving opgelaaid over waar de grens in de wet ligt van beledigen en bedreigen. Ook het recht op vrije meningsuiting zou met de recente aanhoudingen onder druk zijn komen te staan. Artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht staat bekend als de muilkorfwet. De overheid zou zich hiervan bedienen om personen monddood te maken.

error: Kopiëren mag niet!