NH-minister Abiamofo bezoekt Botopasi en Guyaba – Botopasi krijgt zonne-energieproject, solarplant Guyaba beschermd tegen hoog water

Een delegatie onder leiding van minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is afgelopen vrijdag naar het Boven-Surinamegebied afgereisd voor een bezoek aan de dorpen Botopasi en Guyaba.

Te Botopasi heeft de delegatie met het traditioneel gezag een krutu bijgewoond. Die had als doel om van de dorpshoofden toestemming te verkrijgen voor de start van het hybride zonne- energieproject daar. Ook werd meegenomen, het aanwijzen van de grond, die in het beheer van het ministerie van NH zal worden uitgegeven, ten behoeve van de bouw van de solarplant. Ook is het uitvoeringsbedrijf, Power China, aan de gemeenschap geïntroduceerd. 

Naar zeggen van de bewindsman zal de op te zetten zonne-energiecentrale, met een enorme capaciteit, ook de omliggende dorpen Futunakaba, Dan, Kambaloea, Manloi, Massiakreek, Dawme, Heikununu, Toemaipa, Padalafanti, Semoisi, Gran Slee, Bofo Koele, Godo, Kampoe en Soolang van stroom voorzien.

Guyaba werd bezocht voor inspectie van de powerplant op mogelijke schade, vanwege wateroverlast en het bespreken van veilige stroomtoevoer naar het dorp. 

Als voorloper op het bezoek werd 12 maart een drie-daags-bezoek aan Guyaba afgelegd door technisch personeel van NH, de EBS en het bedrijf Power China; de bouwers van de plant. Ook werden baterijen en ander equipment uit de controlekamer van de solarplant veilig gesteld. Het ministerie heeft daarbij 200 zandzakken aangeschaft die zij per boot getransporteerd heeft. Door de medewerkers is met bewoners gewerkt aan het plaatsen van de zandzakken rondom de controlekamer om zodoende ergere waterschade te voorkomen. Bij deze actie werd op verzoek van NH door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ondersteuning geboden in de vorm van transport van de zandzakken vanuit Commewijne naar Atjoni. 

Met de uitvoering van het hybride zonnepanelen-project wordt invulling gegeven aan doel 7 van de Millenium Development Goals (MDG’s) namelijk, ‘Duurzame energievoorziening voor elke Surinamer’. Het ministerie heeft het voornemen, om in totaal 100 dorpen in het binnenland te voorzien van duurzame, schone energie. Het streven is, om de projecten in het jaar 2024 volledig te hebben afgerond.

error: Kopiëren mag niet!