Schoolvervoer maandag 21 maart niet gegarandeerd

Schoolbusvervoer is maandag 21 maart niet gegarandeerd. De schoolbushouders hebben hun betaling over de maand februari nog steeds niet ontvangen. Ambikapersad Kalloe, bestuurslid van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zegt dat de bushouders door deze wat hij noemt “overmachtssituatie” niet kunnen garanderen dat zij maandag zullen rijden.

De bushouders ontberen de financiele middelen om brandstof voor hun voertuigen te tanken. Volgens Kalloe zijn de tarieven voor de schoolvervoerders nog steeds gebaseerd op een brandstofprijs van SRD 10,40, terwijl deze thans veel hoger ligt. 

Met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) is wel overeenstemming bereikt over nieuwe tarieven, doch het wachten is nog steeds op de ingangsdatum voor effectuering ervan. Volgens Kalloe hebben de schoolbushouders in het belang van de scholieren zo lang mogelijk gereden, maar hun financiele reserves laten het niet meer toe dat ze door kunnen blijven rijden.

Met de uitbetaling voor geleverde diensten over de maand februari zal voor hen weer wat financiele ruimte ontstaan om brandstof te kopen voor hun voertuigen. De schoolvervoerders hopen daarom dat de uitbetaling spoedig plaatsvindt. Het ministerie van OWC zou de betalingsstukken reeds lang doorgestuurd hebben naar Financien.

In november vorig jaar heeft een groot deel van de schoolbushouders ook voor een dag of twee niet gereden vanwege een soortgelijke situatie. Toen ging het om uitbetaling van de zogeheten brandstofcompensatie. Doordat een groot aantal schoolvervoerders toen niet heeft gereden hebben vele scholieren en studenten hun school niet kunnen bereiken. Het onderwijsleerproces op verschillende scholen raakte enigszins verstoord.

Bij schoolvervoer gaat het niet alleen om bussen, maar ook om schoolboten. In totaal zijn er ongeveer 350 schoolbus- en boothouders die landelijk ruim 700 trajecten onderhouden. Het schoolvervoer is gratis. Gratis schoolvervoer is onderdeel van het sociaal programma van het Herstelplan.

SS     

error: Kopiëren mag niet!