Minister Achaibersing: “Nieuwe lading munten binnengebracht”

Schaarste aan SRD-munten wordt opgeheven

De afgelopen periode is er een enorme schaarste aan SRD-munten geweest, waardoor winkeliers niet in staat waren om consumenten hun kleingeld terug te geven. Dit probleem wordt nu opgelost, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning tegenover lokale media.

Er is een lading nieuwe munten gearriveerd die de Centrale Bank van Suriname in omloop zal brengen. Er is al geruime tijd een tekort aan munten merkbaar in de samenleving. Het komt steeds vaker voor dat winkeliers geen munten hebben om klanten wisselgeld te geven. Daarom worden ook wel de prijzen van de goederen op hele bedragen afgerond. De klanten moeten met gepast geld betalen, dat staat bij de ingang van vele winkels. Veel winkeliers zijn ook actief op zoek naar muntgeld.

Volgens informatie had het slaan van nieuwe munten lange tijd geen prioriteit bij de Centrale Bank van Suriname, want daarbij wordt immers verlies geleden. Anders dan bij biljetten zijn de kosten voor het vervaardigen van munten hoger dan waarde die op de munt is aangeven. De schaarste heeft enkele jaren aangehouden.

error: Kopiëren mag niet!