“Het gedrag van de politie baart ons zorgen”

Het lijkt nu in deze periode nog op een normale daad, als een agent je stopt en daarna doet met je wat hij of zij maar wilt. De burgers staan er niet bij stil dat ook zij rechten hebben. De politie dient er ten alle tijde te zijn voor orde en handhaving. Niemand mag tegen de bevelen van de politie in te gaan, vooral niet als je op dat moment in een positie bent waarbij je tegen het recht bent dat geldt in en rondom het Surinaams grondgebied.

“Dat maakt nou niet uit, bepaalde politieagenten gedragen zich de laatste tijd heel erg tegenover burgers die strafbare feiten plegen”, zegt Fer (21) boos. “Er zijn op verschillende momenten getoond dat er in Suriname een soort van politiestaat is, waar wij als burgers ons onder andere niet meer veilig voelen in de buurt van politieagenten. Het gaat erom dat de burgers zich veilig in het land moeten voelen”,  zegt hij nadat hij een flinke zwaai heeft gemaakt met zijn hand. Op 15 maart jongsleden was het internationale dag tegen politie geweld. Op deze dag werd eigenlijk het belang van alle geweld die er tegen mensen die strafbare feiten plegen, herdacht. 

Naast het feit dat wij als burgers van Suriname zich dienen te houden aan regels, gelden natuurlijk ook de mensenrechtenverdragen waaraan Suriname zich dient te houden, omdat ze partij is bij deze verdragen. Het schenden van rechten van burgers, en dan maken we geen onderscheid tussen een burger in detentie of een burger op vrije voeten, is nimmer goed te praten. 

Wanneer een land, partij is bij een verdrag, dient  zo een land zich te houden aan de wettelijke regels die vast zijn gesteld in zo een verdrag. Het schenden van verdragsbepalingen kan ervoor zorgen dat een land, sancties opgelegd kan krijgen en dat zal de staat dan weer geld en imagoschade kosten.

Weet je dat je politie op elk moment je identiteitsbewijs moet kunnen tonen zonder enig probleem vraagt Ciano(30) met een glimlach. De groep die zich daar achter staat met hem zegt ja dat is waar, maar de manier hoe die agent me benadert, zal een grote rol spelen. Ciano(30) beantwoord bevestigend en zegt verder, “ik ben een militair en soms kom ik een agent tegen die stoer wilt doen tijdens een simpele controle dan wijs ik hem gelijk dat het niet zo hoort. Je dient ook te groeten al ben  je bezig bent met een controle”, zegt hij glimlachend.

Het gaat er dus niet om het feit dat  de politie haar werk niet mag doen, maar de wijze waarop ze  dat doen baart de gemeenschap al een hele poos zorgen.

GW

error: Kopiëren mag niet!