The “killing” machine

Voor US$660 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verspreid over een termijn van drie jaren mogen er onder ons als bevolking bijkomstige schade vallen. Een mooi Engels woord hiervoor is collateral damage. Want zo klinkt het verhaal van het IMF welke wordt verkondigd door de huidige regering.

Wij zien twee regeringen met een tweesporig beleid. De ene onder leiding van de ABOP en de andere onder leiding van de VHP. De overige twee partners  de NPS en de PERTJAH LUHUR zijn aanhangsels of te wel spek en bonen. Bij de ABOP zien wij dat ze zich veel bezighouden met mooi weer spelen alsof het IMF iets van de VHP is. Hun voorzitter, die tevens de vicepresident is, houdt zich bezig sociale aangelegenheden en leuke fotoshoots. Verder komt het niet en op geen enkel moment blijkt die in staat te zijn wat het beleid moet voorstellen uit te leggen en waar nodig te verdedigen. Iets wat alle voorgaande vicepresidenten wel konden, of wij het eens waren met de inhoud laten wij het in het midden.

Bij de VHP zien wij dat de voorzitter, die tevens President is van ons land, zich alleen bezighoudt met het financieel aspect van ons land  en derhalve de slagen neemt van het juist onder druk gezet beleid van het IMF. Hij wenst zich in de rij te voegen van technocraten, wat hij niet is, maar simpel een gekozen politicus. Hij heeft de pragmatische  kant niet meegenomen.  Iets wat alle voorgaande presidenten wel hadden. Of zij succesvol zijn geweest, laten wij vooralsnog in midden.

Wij merken dat dat de president in het geval van de korte termijn deposito van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het niet mee eens met hun denken. Hierbij stelt de CBvS dat het een afspraak is met het IMF. De president stelt  hierop duidelijk dat de CBvS dan maar terug moet naar het IMF om tot een andere regeling te komen. Hoewel het is gezegd is het daarna stil gebleven, wat erop neerkomt “jullie bekijken het maar”.

In een compleet ander moment naar het IMF toe stelt de president dat hij content is met het IMF en dat Suriname haar afspraken is nagekomen. Ons land zal de uitgestippelde lijn van het IMF blijven volgen. Dus hiermee heeft hij ook gezegd het IMF beleid CBvS toe correct is.

Het denken van een politicus met een split mind heeft toch gevoelens die zeggen “Dies no Kang”. Welke kant van deze gevoelens het overwicht zullen hebben, zal spoedig mogelijk zichtbaar worden. Het doorzetten van het IMF beleid zal politieke consequenties hebben waarbij de val van het kabinet niet is uitgesloten. Dit is in de wereld ook gebeurd met regeringen die een samenwerking hadden met het IMF. Overigens niemand wil pijn lijden met mooie woorden ‘het komt goed’.S. Williams

error: Kopiëren mag niet!