Bezoek delegatie Conservation International Suriname aan Gabon gericht op lokale verwerking rondhout

Dagblad Suriname berichtte afgelopen maandag, dat Assembleevoorzitter Marinus Bee en het ABOP-Assembleelid Obed Kanape deze week in het West-Afrikaanse land Gabon zijn in een delegatie van Conservation International Suriname, CI-S. In die delegatie bevinden zich ook onder andere minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer, minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling & Sport en Stanley Betterson, de directeur van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

Bee liet maandag aan Dagblad Suriname weten, dat het bezoek verband houdt met de wijze waarop Gabon het proces van kap van rondhout tot eindproduct heeft georganiseerd.

Om toch wat meer informatie te verkrijgen over het een week durende bezoek aan het kleine West-Afrikaanse land zocht Dagblad Suriname contact met CI-S directeur John Goedschalk en hij reageerde meteen vanuit Gabon op de hem gestelde vragen en opmerkingen.

Hij laat onder andere weten, dat elk van de delegatieleden voorzichtig is geselecteerd “op hun rol in natuurbeheer en ontwikkeling van de gemeenschappen”. “Hetgeen een cruciale rol speelt in het geheel.’ De zogenoemde counterparts voor CI-S in Gabon zijn de minister van Water, Bossen, de Zee en Milieu, Lee White, en een reeks technische instituten.

De beperkte bevolkingsdichtheid, overvloedige natuurlijke hulpbronnen en aanzienlijke buitenlandse steun hebben Gabon tot een van de meer welvarende landen in Afrika gemaakt. Het land grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. De hoofdstad en grootste stad is Libreville.

Ter info:

Goedschalk zegt, dat het bezoek deel is van het CI-S programma rondom duurzaam bosbeheer. De organisatie is een technisch partnerschap aangegaan met SBB inzake duurzame bosbouw alsook een Memorandum of Understanding (MoU) met de Nationale Assemblee met betrekking tot de Wet Duurzaam Natuurbeheer.

Waarom Gabon? “In dit land wordt hout lokaal verwerkt”

Op de vraag waarom specifiek voor dat kleine, vrij onbekende land, Gabon antwoordt Goedschalk: “De reden waarom voor Gabon is gekozen is, omdat Gabon ook een HFLD-land (High Forest Cover, Low Deforestation) is net als Suriname en in 2010 een radicale transformatie heeft ondergaan bij het uitbannen van rondhout exporten. Momenteel wordt alle hout lokaal verwerkt, en daar hebben ze een heel effectief model voor ontwikkeld. Daarnaast heeft Gabon een zeer geavanceerd en effectief natuurparken beheersysteem, waar we ook van kunnen leren. Ze heeft ook een relatief kleine bevolking en een groot landoppervlak, een nogal eenzijdige economie, in dit geval olie export, en het land heeft een sterk bos financieringssysteem. Dus kortom, heel veel overeenkomsten met Suriname.”

“Kennis en inspiratie opdoen ter verbetering effectiviteit natuurbeheer en houtkap”

“De agenda is heel vol, zo gaan we vandaag, dinsdag 15 maart, naar een gecertificeerde houtkap concessie kijken. Gisteren zijn we naar hun volledig geïntegreerd houtverwerkings speciale economische zone geweest, alsook hun bosmonitoring space agency. Donderdag gaan we naar een beschermd gebied en vrijdag zijn er plenaire sessies met diverse van de counterparts van de overheid. De kennis die vergaard zal worden dient de beleidsmakers te voorzien van kennis en inspiratie om hen te helpen de effectiviteit rondom natuurbeheer en houtkap te verbeteren. En niet te vergeten de uitwisseling op het gebied van wet- en regelgeving hieromtrent. Daarom is het parlement zo belangrijk in deze”, aldus Goedschalk tegenover Dagblad Suriname.

City Tour of Libreville

Naast alle formaliteiten en officiële bezoeken, ging de delegatie afgelopen zaterdag op een City Tour of Libreville die de geschiedenis van de Gabonese hoofdstad van de 19e eeuw beschrijft via de belangrijkste podia en historische sites. “Bij deze gelegenheid sprak het kleinste land van Zuid-Amerika de wens uit om zich onder te dompelen in de ervaring van Gabon op het gebied van bosbeheer”, zo schrijft gabonreview.com zondag 13 maart.

De excursie vond plaats op verzoek van de Gabonese autoriteiten, aldus de nieuwswebsite gabonreview.

“We hebben een deel van de geschiedenis van het land geleerd door deze excursie en het maakt ons erg nederig”, zei de voorzitter van de Nationale Assemblee van dit land, gelegen op het Guyana Schild. Marinus Bee wilde naast Gabon ook leren op het gebied van bosbeheer, schrijft de lokale nieuwswebsite.

“Suriname is het groenste land ter wereld. Ons grondgebied bestaat voor 93% uit bos en we weten dat Gabon een zeer interessant beheerbeleid heeft voor zijn groene ruimten en bossen. We zouden deze knowhow heel graag willen leren en het zou goed zijn als de voorzitters van de Nationale Assemblee van beide landen elkaar in die zin ontmoeten”, zo liet Bee optekenen.

“Suriname, kloppend hart van de Amazone”

Volgens gabonreview.com heeft Suriname “zichzelf uitgeroepen tot het kloppend hart van de Amazone, het is een warme, dichte samenvloeiing van rivieren in contrast met het snelle tempo van etnische diversiteit. Tropisch bos beslaat ongeveer 94% van het grondgebied van het land, waarvan 91% primair bos is.”  

De delegatie heeft, naast alle afspraken en bezoeken in het kader van het bezoek, Gabon ook laten kennismaken met de pracht en schoonheid van Suriname. Binnenkort zal CI-S ongetwijfeld de Surinaamse samenleving laten proeven van de vruchten die deze week worden en zijn geplukt in dat kleine West-Afrikaanse land Gabon.

De delegatie kreeg in Gabon de nodige lokale media-aandacht:

PK

error: Kopiëren mag niet!